ВИДЕО КОЈИ ЈЕ РАСТУЖИО СВЕТ: У кинеској болници дете у скафандеру проводи дане, друштво су му болничари (ВИДЕО)

Novosti online

17. 09. 2021. у 18:08

ФОТОГРАФИЈА на којој се види дете из Кине од главе до пете у белом скафандеру, које носи ранац величине пола његовог тела и иде болничким ходником, растужила је милионе људи на друштвеним мрежама.

ВИДЕО КОЈИ ЈЕ РАСТУЖИО СВЕТ:  У кинеској болници дете у скафандеру проводи дане, друштво су му болничари (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Тwitter/@fangshimin

- Нажалост, четворогодишњи дечак је заражен корона вирусом. Нема родитеља у пратњи. Иде сам у карантин -  пише у опису видеа на Твитеру.

- Срце ме боли - један је од коментара на "Веибу", кинеској платформи сличној Твитеру.

Други корисник написао је да му "очи сузе".

Видео, пише ЦНН, служи као снажан подсетник на цену кинеске нулте политике према корона вирусу, која је помогла земљи да сузбије нову масовну појаву вируса.

Упутство о елиминацији вируса састоји се од стављања читавих насеља у изолацију, тестирања милиона становника у неколико дана и брзе изолације заражених људи и њихових блиских контаката у за то предвиђеним објектима.

Овај пут, строге мере примењене су на школарце - међу којима је епидемија први пут откривена и брзо се проширила.

Према подацима владе, у Путиану је 57, од недавно пријављених 129 случајева, млађе од 12 година. Како би се спречио даљи пренос, заражена деца која иду у вртић одвајају се од родитеља и стављају у болничку изолацију.

На конференцији за новинаре у четвртак, влада Путиана правдала се кинеским правилима о контроли епидемије. Но, како је речено, ако су и дете и њихови родитељи заражени, болница ће покушати да их лечи на истом одељењу.

У почетку су деца која су дошла у контакт са зараженим, али је тест негативан, такође стављана у карантин без родитеља.

Та политика је касније ублажена, па је деци млађој од 14 година допуштено да бораве са родитељима или другим члановима породице у карантину, али изолација за заражену децу остаје на снази.

Зу Киакинг, медицинска сестра која је снимила видео у болници, рекла је локалним новинама да су јој очи биле пуне суза када је угледала возило хитне помоћ пуно деце која су стизала.

Она је рекла да су дошли касно, јер дете није хтело да изађе из куће и плакало је два сата пре него што су га натерали да уђе у возило хитне помоћи.

Деци је по доласку урађен ЦТ. Неки су били тако млади да нису могли да се попну на сто за скенирање, па је морао лекар да их подигне, рекла је Зу.

- Видевши малу децу саме, без родитеља, срце ме је заболело - додала је.

На Веибу, неки су се питали зашто тако младу децу не могу да прате њихови родитељи. Други су навели да су њихови родитељи вероватно стављени у централни карантин као блиске контакте заражених.

Јин Донгјан, вирусолог са Универзитета у Хонг Конгу рекао је да деца није требало да буду подвргнута таквим екстремним мерама изолације.

- То је друштвена цена приступа нулте толеранције - закључио је он.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)