ПУТИН АЛАРМИРАО СВЕТ: Запад у Авганистану оставио целокупан арсенал савременог наоружања

Novosti online

17. 09. 2021. у 13:19

ЗАПАД је, напуштајући територију Авганистана, тамо оставио целокупан арсенал савременог наоружања и у томе нема ничег доброг, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

ПУТИН АЛАРМИРАО СВЕТ: Запад у Авганистану оставио целокупан арсенал савременог наоружања

Фото: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP

- Запад је одлазећи оставио целокупан арсенал савременог наоружања, војне технике и муниције. Што се тиче оружја, то је једина ствар којом су се талибани (терористичка организација забрањена у Русији) обогатили, јер су га добили након 20 година присуства западне коалиције у Авганистану. Међутим, у томе нема ничег доброг - рекао је Путин у обраћању на самиту лидера држава ШОС и ОДКБ.

Путин поручио ШОС-у: Ситуација у Авганистану након „бега“ војске САД изискује наш усаглашен став

- Наша организација сада има хитан задатак да заузме заједнички и усаглашен став због озбиљних ризика који могу настати услед заоштравања ситуације у Авганистану, а након исхитреног повлачење, да не кажемо бега, војске САД и њених НАТО савезника - рекао је Путин.

Руски председник је између осталог предложио и да се обнови рад Контакт групе ШОС за Авганистан, како би се нове власти Авганистана стимулисале у испуњавању обећања, и да би се успоставили мир и сигурност, нормализовао живот и осигурао посао за све.

Он сматра и да би потенцијал ШОС-а требало искористити како би се стало на пут тероризму, трговини наркотицима и екстремизму који долази из Авганистана.

- Пре свега је важно да искористимо потенцијал организације како бисмо пружили свеобухватну помоћ стварању инклузивног међуавганистанског мировног процеса и истовремено да урадимо све како бисмо блокирали претње које потичу од тероризма, трговине наркотицима и религиозног екстремизма из те земље - навео је Путин.

Руски председник је као још један задатак Шангајске организације за сарадњу навео и стимулацију власти Авганистана у испуњавању својих обећања.

- Истина је да се смена власти догодила без проливене крви и то је, безусловно, позитивна ствар. Талибани (терористичка организација забрањена у Русији) данас контролишу практично целокупну територију Авганистана и неопходно је стимулисати нове авганистанске власти у испуњавању обећања - додао је Путин.

ШОС - међународну организацију су 2001. године основали лидери Кине, Русије, Казахстана, Таџикистана, Киргизије и Узбекистана. Земље које имају улогу посматрача су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а државе партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Сри Ланка. Организацијом током 2021. године председава Таџикистан.

План је да се на самиту у Душанбеу усвоји декларација и потпише више од 30 докумената који се тичу активности организације. Притом, очекује се да ће лидери држава донети одлуку о покретању поступка о пријему Ирана као пуноправног члана ШОС-а, док ће Египат, Катар и Саудијска Арабија добити статус партнера у дијалогу.

(rs.sputniknews.com)

БОНУС ВИДЕО: Снимак са аеродрома у Кабулу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)