НАЈСТРОЖЕ КОВИД МЕРЕ НА СВЕТУ: Ниједна држава до сад није донела такву одлуку, казне до 1.500 евра!

Novosti online

17. 09. 2021. у 00:32

ВЛАДА Италије усвојила је у четвртак једне од најстрожих ковид мера у свету.

НАЈСТРОЖЕ КОВИД МЕРЕ НА СВЕТУ: Ниједна држава до сад није донела такву одлуку, казне до 1.500 евра!

Фото: ЕПА

Сви радници јавног и приватног сектора у Италији обавезни су да имају потврду о вакцинацији, негативни тест на коронавирус или потврду да су се недавно опоравили од инфекције.

Одлука је донесена на седници владе и треба да ступи на снагу 15. октобра. Циљ тог потеза је да се људи вакцинишу и да се смањи зараза у једној од најпогођенијих земаља пандемијом коронавируса.

Радник који не покаже исправан здравствени сертификат биће суспендован без плате, али не може да добије отказ. Они који игноришу уредбу и долазе на посао без ковид потврде добиће казну између 600 и 1.500 евра, пише агенција Ројтерс, која је имала увид у нацрт мера.

Иако су неке земље ЕУ наредиле здравственим радницима да се вакцинишу, ниједна до сада, пре Италије, није одредила да је ковид сертификат обавезан за све раднике.

Идеја ковид потврде иницијално се односила на путовања, али је Италија врло брзо кренула да је примењује и за места као што су музеји, теретане и унутрашњи делови ресторана.

Иако је последњих недеља било протеста против тих мера, већина политичких странака као и главна удружења послодаваца подржали су их, у нади да неће бити даљих затварања.

Вође синдиката мање су склони новим рестрикцијама и сматрају да они који не желе да се вакцинишу морају тестирања да добију бесплатно, како би могли да дођу на посао.

Италија, након Британије, има највише умрлих у Европи који су били позитивни на коронавирус, њих преко 130.000 од почетка пандемије. Око 74 посто од 60 милиона људи добило је барем прву дозу, а око 68 посто је у потпуности вакцинисано.

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)