У КИЈЕВУ КОНАЧНО РАЗУМЕЛИ ПУТИНА: Прво разговори са западним земљама, па договор са Русима

Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник “Вечерњих новости” - МОСКВА

16. 09. 2021. у 19:11

ПОСЛЕ вишегодишњег инаћења и веровања да Вашингтон може санкцијама да натера Москву да потпише десетогодишњи уговор о коришћењу украјинског гасовода, у Кијеву су напокон схватили да је једино реалан предлог који им је много пута поновио Владимир Путин.

У КИЈЕВУ КОНАЧНО РАЗУМЕЛИ ПУТИНА: Прво разговори са западним земљама, па договор са Русима

Фото: Архива

Председник Русије је објашњавао да је једино право решење да Украјина разговара са западно-европским компанијама и са њима се договори које им количине гаса требају, а затим са Гаспромом да потпише дугорочни уговор. Путин је објашњавао да Гаспром не може да гарантује Украјини да ће транспортовати 40 или 50 милијарди кубика гаса годшње, ако за то не постоји интерс европских потрошча.

Да су после толико времена прогледали у Кијеву, доказује зјава Јурија Витренка, председника украјинске државне компаније “Нафтогаз”. Он је у једној ТВ емисији казао да је једина гаранција да ће гасовод транспортовати руски гас ако се постигне договор са европским потрошачима. Витренко је најавио да ће ускоро почети преговори са великим европским нафтним компанијама.

- Чекамо обећане консултације на техничком нивоу. Преговоре ће организовати Немци, а разговараће се о конкретним уговорима за транзит гаса преко Украјине. То су једине праве гаранције да ће украјински гасовод транспортовати руски гас. Кад се потпишу ти уговори онда их Русија не може прекршити јер ћемо онда ићи на суд - објаснио је Витренко.

Први човек украјинског “Нафтогаза” недавно се срео са представником немачке владе, када се управо и говорило да би се требало договорити са корисницима гаса, који би у уговорима са “Гаспромом” прецизирали да се “плаво гориво” транспортује преко Украјине. Такав договор би задовољио не само Украјину него и “Гаспром” јер их Кијев не би могао више уцењивати било чиме. И цена транзита би се договарала не са Москвом, већ са Немцима.

Фото: Архива

Јуриј Витренко

Кад се зна да је дужина “Северног тока-2”, којим ће се транспортовати гас из Русије до Ннемачке обале, краћа за две хиљаде километара од трасе која иде преко Украјине, онда је јасно да се у Кијеву више неће инатити, него ће и они морати да воде рачуна да буду конкурентни.

Шанса да Украјина ипак задржи транзит руског гаса на годишњем нивоу од око 50 милијарди кубика је у томе ако потрошња буде расла и ако централноевропском региону буде све потребније плаво гориво.

Интересантно је да су у Кијеву поделили задатке. Први човек “Нафтогаза” Јуриј Витренко заокупљен је тражењем поузданих купаца руског гаса како би та државна компанија на транзиту зарађивала две до три милијарде долара годишње. А политичку пропаганду и приче како је руски гас најпрљавији оставио је председнику Владимиру Зеленском, који је раније по професиији био комичар, па сада можеда засмејава политичаре са којима се среће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)