МЕРКЕЛОВА ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ ЕУ! Грађани се изјаснили на анкетама

Танјуг

16. 09. 2021. у 17:44

ПРЕМА најновијој анкети, већина грађана Европске уније би, када би могла да бира, изабрала немачку канцеларку Ангелу Меркел за председницу ЕУ, а не председника Француске Емануел Макрона.

МЕРКЕЛОВА ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ ЕУ! Грађани се изјаснили на анкетама

Фото Танјуг/АП

Меркелова је вечерас у гостима код Макрона, последњи пут пред изборе у Немачкој 26. септембра, а како је најављено на радној вечери у Јелисејској палати биће речи о Авганистану после повлачења западне војске, о ситуацији у подручју Сахела где обе земље учествују у војним мисијама, као и о француским председничким изборима у мају наредне године, преноси Дојче веле.

Уочи овог састанка објављени су резултати анкете истраживачког центра Европског савета за спољне односе из Брисела према којима би 41 одсто грађана ЕУ - Ангелу Меркел, изабрало за "председницу Европске уније" - када би таква функција постојала.

Како се наводи, чини се да грађани ЕУ преферирају начин на који политику води Ангела Меркел у односу на приступ Емануела Макрона.

- Меркел је својим технократским стилом вођења освојила поверење Европљана много више него што је то учинио Макрон својим визионарским говорима - констатује ЕЦФР.

Меркел је победила Макрона у свих 12 земаља учесница анкете, а Макрон је добио само 14 одсто гласова.

У Француској би 32 одсто гласало за Немицу, а само 20 одсто за свог шефа државе а, како пише ДW, интересантно је да је Макрон у Мађарској, где је за њега било 24 одсто грађана - добио већу подршку него су својој земљи.

Меркел је посебно омиљена међу Холанђанима - изабрало би је 58 одсто грађана док би Макрон тамо добио само шест одсто гласова, у Аустрији би 34 одсто гласало за Меркел, 14 одсто за Макрона - остали испитаници су били неодлучни или нису хтели да гласају.

Аутори студије констатују, да "чињеница да је Меркел толико популарнија од Макрона не само у Холандији и Шпанији, већ и у Португалу и Данској, показује колика може бити интегративна моћ у различитим деловима ЕУ".

- Нордијске штедљиве државе и земље на југу ЕУ често имају дијаметрално супротне ставове о многим аспектима европске политике, посебно о економским и финансијским питањима. Пошто је подршка Меркеловој велика у оба табора, чини се да је успела да пренесе поруку да је посвећена решавању проблема и једних и других, позиционирајући Немачку као силу која уједињује - пише ЕЦФР.

Према истраживачком центру из Брисела, анектирано је укупно 16.267 људи из 12 земаља ЕУ - Немачке, Француске, Холандија, Данске, Шведске, Италије, Португала, Шпаније, Аустрије, Пољскеа, Мађарске и Бугарске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)