АЛ КАИДА ПРЕТИ АМЕРИЦИ: Обавештајци у САД тврде да талибани и даље одржавају везе са терористима

Д. Д. С.

15. 09. 2021. у 12:57

АЛ КАИДА би могла поново да запрети Сједињеним Америчким Државама из Авганистана у року од једне до две године. Шеф америчке Одбрамбене обавештајне агенције Скот Бериер је поново упозорио на ову претњу на састанку обавештајне и националне сигурности, које су обавештајне службе издале већ и пре повлачења америчких снага из Авганистана.

АЛ КАИДА ПРЕТИ АМЕРИЦИ: Обавештајци у САД тврде да талибани и даље одржавају везе са терористима

Фото: Депоситпхотос

Заменик директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) Дејвид Коен рекао је да су САД већ откриле "неке од назнака потенцијалног преласка Ал Каиде у Авганистан". Стручњаци, иначе, дуго већ тврде да талибани и даље одржавају везе с Ал Каидом, која је имала уточиште у Авганистану пре напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године.

Стручњаци за борбу против тероризма проценили су, како преносе агенције, и пре повлачења америчке војске да је Ал Каида имала неколико стотина бораца у Авганистану. Амерички обавештајци су средином априла упозорили да би план за повлачење америчких војника из Авганистана могао подстаћи организације као што је Ал Каида и Исламска држава Ирак и Левант да обнове снаге потребне за напад на САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)