СВЕТ ЋЕ ВИДЕТИ ВОЂУ ТАЛИБАНА? Авганистанци тврде да знају где је Хаибатулах Акунџада

Novosti online

30. 08. 2021. у 12:13

ВРХОВНИ заповедник талибана Хаибатулах Акунџада налази се у авганистанској провинцији Кандахар, известили су авганистански медији.

СВЕТ ЋЕ ВИДЕТИ ВОЂУ ТАЛИБАНА? Авганистанци тврде да знају где је Хаибатулах Акунџада

Фото: Твитер принтскрин/bashirgwakh

Портпарола Забихулаха Муџахида цитирали су различити медији како говори да ће се Акунџада ускоро појавити у јавности. Акунџада, за којег се верује да има 60 година, водио је талибане од маја 2016. и задужен је за политичка, војна и верска питања.

Акунџада је радио као шеф шеријатских судова током владавине талибана деведесетих година и већину свог живота живео је у Авганистану.

Именован је неколико дана након смрти претходника Мансоура, убијеног у нападу дроном у Пакистану. Одмах му је главни циљ био поновно уједињење талибана.

Они су се нашли у жестокој борби за власт након Мансоурове смрти и открића да је годинама скривана смрти утемељитеља, муле Омара.Мало се зна о свакодневној улози Хаибатулаха Акунџаде, чија се комуникација своди на ретке годишње поруке приликом исламских празника. Неки сматрају да је његова улога више симболична него оперативна.

Као син теолога, рођен у Кандахару, колевци талибана на југу Авганистана, овај образовани мушкарац и раније имао велики утицај на талибане - водио је њихов правосудни систем.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)