БАЈДЕН СТАВИО ЗЕЛЕНСКОГ "НА ЧЕКАЊЕ": Председник Америке још једном одложио састанак са украјинским председником

Б. Влаховић, од сталог дописника, Москва

30. 08. 2021. у 10:36

СУСРЕТ украјинског председника Владимира Зеленског са америчким колегом Џозефом Бајденом још једном је пренешен на нови датум јер је домаћин сада оптерећењен великим проблемима око Авганистана.

БАЈДЕН СТАВИО ЗЕЛЕНСКОГ НА ЧЕКАЊЕ: Председник Америке још једном одложио састанак са украјинским председником

Фото: pred.admin.Ukr/Танјуг/АП Пхото

Уместо 31. августа Бајден ће у Белом дому примитри председника Украјине првог септембра. Раније је сусрет био планиран на 30. август али су домаћини променили термин.

Један број украјинских политиколога је саветовао Зеленском да се сусрет одложи за касније јер сада Бајдену није до Украјине јер има преча посла.

Зеленски ће бити у Вашингтону 31. августа и првог септембра. У Кијеву и даље тврде да ће то за њих бити историјски сусрет који би требао да знатно побољша односе. Планирано је да Бајден и Зеленски разговарају о три блока питања.

Зеленски ће још једном покренути разговор о пријему Украјине у НАТО чему се противе Немачка и Француска. Осим тога, Зеленски очекује помоћ Вашингтона око пријема Украјине у ЕУ мада му је пре пар дана у Кијеву речено да се на то не треба рачунати најмање две деценије јер Украјина не испуњава стандарде.

Зеленски ће са Бајденом разговарати и о Донбасу и Криму. У Кијеву очекују повећање војне помоћи из САД. Што се тиче економских тема Зеленски се нада да ће Бајден бити упоран у томе да и после постављања гасовода "Северни ток-2" спречи његово коришћење.

У Кијеву тврде да су они припремили конкретне предлоге за привлачење америчких инвеститора. Колико ће америчке компаније бити спремне да улажу у украјину тек ће се видети.

После разговора са Бајденом у Белом дому првог септембра Зеленски ће отпутовати у калифорнију где има планирано више сусрета. Велика жеља Зеленског је да се врати у Кијев са неким великим обећањем јер је његов проблем што му рејтинг стално пада и са тако ниском популарношћу он не може да још једном победи на председничким изборима.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)