ДРЖАВНИ ВРХ МИСЛИО САМО НА КРАЂУ: Руски репортер у Кабулу - зашто се без борбе и лако распала авганистанска војска

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

30. 08. 2021. у 09:41

РЕПОРТАЖЕ московских телевизијских и новинских извештача из Авганистана се значајно разликују од оног што показују западне агенције.

ДРЖАВНИ ВРХ МИСЛИО САМО НА КРАЂУ: Руски репортер у Кабулу - зашто се без борбе и лако распала авганистанска војска

Фото АП

Док западни новинари описују талибане као главосече, руски репортери понављају да се живот у Кабулу ипак нормализује и да талибани нису толико крволочни како их описују.

Ратни репортер високотиражног московског дневника "Комсомолска правда" Александар Коц потражио је на лицу места и одговор на често постављано питање - зашто се тако брзо и лако распала армија Авганистана?

Бивши посланик у парламенту ове земље Саид Исхак Гилани објашњава да је главни разлог - корупција. Он сматра да је некадашње руководство, укључујући и одбеглог председника Ганија и његове најближе сараднике, крало новац који је авганистанска власт добијала од Запада.

- Авганистанска војска није добијала редовно плате, слабо су их хранили и лечили, нису имали ни одмор, а уопште није давана помоћ породицама погинулих војника - прича Гилани. - Због тога је армија била незадовољна влашћу. Кад су талибани дошли, они су војницима регуларне војске говорили да није потребно да било ко погине због Ганија. И армија им није пружала отпор. Американци и чланице НАТО су за авганистанску војску давале огроман новац, али он није стизао до војника и официра.

Образовани део становништва који није отишао из Авганистана, каже да ће талибанима бити јако тешко да изграде нову власт и модернију државу. А без тога ће бити у изолацији од Запада.

- Није мало младих људи који су научили енглески и утицај западне културе у већим градовима Авганистана се осећа - објашњава музичар Сулејман Кардаш.

Одмах по доласку на власт талибани су саопштили да на ТВ неће бити музике. Боравећи на улицама Кабула минулог викенда, московски новинар Александар Коц каже да се не стиче утисак да су терористи освојили град. Иако су талибани забранили музику, из аутомобила се и даље чује источна музика.

Са друге стране, нова власт спорт неће укинути јер он "подиже борбени дух".

На улицама је још доста графита на којима се виде женска лица која барем за сада нико не префарбава. Додуше, талибани сада имају преча посла него да се баве кречењем, али тек ће се видети како ће се они понашати кад сви странци оду из Кабула. Али све је то у Кабулуу, а из авганистанских провинције стално стижу вести о окрутности талибана.

- Раније је код нас било корумпирано руководство, а сада је заостало и необразовано - осликао је тренутно стање московском репортеру један домаћи новинар у Кабулу, који је замолио да му се не спомиње име.

Талибани говоре да су њихови земљаци који су радили са Американцима најобичнији издајници. Због тога ти људи и желе да побегну из земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)