ИСПРАВКА: Не, Бајден није заспао током разговора са израелским премијером

Novosti online

29. 08. 2021. у 08:52

ВИРАЛНА тврдња да је амерички председник заспао током састанка са израелским премијером је резултат исеченог видеа.

ИСПРАВКА: Не, Бајден није заспао током разговора са израелским премијером

Фото: Твитер/@thejtlewis

Првобитно смо објавили информацију да је током разговора са премијером Израела, од којих се очекивало да смањи тензије између две државе настале током мандата бившег председника Трампа и бившег премијера Нетанијахуа, председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден - задремао.

Шта су чињенице?

Новинска агенција Ројтерс се већ бавила провером наведених тврдњи у чланку објављеном 29.8.2021. Ројтерс наводи да се ради о исечку који је направљен тако да завара гледаоце:

Корисници друштвених мрежа деле исечак америчког председника Џоа Бајдена током састанка са израелским премијером Нафтали Бенетом и тврде да се на њему види како је Бајден заспао. Снимци који се деле на друштвеним медијима су, међутим, исечени тако да наведу на погрешан закључак: на дужем снимку, већ неколико секунди касније се види да Бајден одговара Бенету.

Изворни снимак цијелог састанка се може пронаћи на овом линку.

У фактчеку Ројтерса даље стоји:

Бајден се може видети како разговара са Бенетом током целог исечка.

Кратки сегмент изолован у видео исечцима који се деле на друштвеним мрежама почиње на 12 минута и 42 секунде оригиналног видеа. На временској ознаци од 13 минута и 14 секунди Бајден наставља да говори, али ово је изрезано из видео исечака који се деле на интернету.

Довољно је, дакле, било пустити пуни видео снимак састанка, на коме се може јасно видети како амерички председник Бајден одговара израелском премијеру Бенету одмах након што Бенет престаје да говори, то јест из ког је јасно да није "заспао" на састанку. Но, без обзира на ту чињеницу, низ медија је одлучио да искористи ову "вест ни о чему" за привлачење публике - чак и ако нису објавили експлицитну тврдњу да је Бајден заспао или да је "ухваћен како дрема".  

Дакле, тврдње из нашег оригиналног текста како је амерички председник заспао током овог састанка, нису истините.

ОРИГИНАЛНА НЕТАЧНА ВЕСТ:

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден и израелски премијер Нафтали Бенет састали су се пре два дана како би усагласили ставове о Ирану на првом састанку у Белој кући.

Током разговора са премијером Израела, од којих се очекивало да смањи тензије између две државе настале током мандата бившег председника Трампа и бившег премијера Нетанијахуа председник Сједињених Америчких Држава је задремао.

На снимку се види да док Бенет говори о будућности односа две државе Бајден увелико спава на столици.

Напомена: Захваљујући порталу Раскринкавање.ба, овај чланак је измењен и информација коју смо пласирали је исправљена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (4)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма