ЗЕМАН ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ НАТО ПАКТУ: Мисија у Авганистану пропала, треба улагати у чешку одбрану

Танјуг

17. 08. 2021. у 19:31

ЧЕШКИ председник Милош Земан рекао је да је мисија НАТО-а пропала у Авганистану и позвао своју земљу да се усресреди на националну одбрану, а не да "троши новац" на тај војни савез.

ЗЕМАН ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ НАТО ПАКТУ: Мисија у Авганистану пропала, треба улагати у чешку одбрану

Фото: Танјуг

Земан је рекао да је главна улога НАТО-а борба против глобалног тероризма али да савез није успео сада у том задатку, пише Ројтерс.

- Неповерење према НАТО-у порашће у многим земљама чланицама након овог искуства, јер ће рећи ако нисте успели у Авганистану, где је гаранција да нећете погрешити и у некој другој критичној ситуацији - рекао је Земан.

- Сада када је улагање у НАТО само узалодно трошење новца, наша потрошња на одбрану требало би да се фокусира на националну одбрану и на војне набавке - рекао је Земан.

НАТО је данас саопштио да талибани не смеју допустити да Авганистан постане поново легло тероризма и упозорио да је "савез задржао војну моћ" и да може да нападне било коју терористичку групу.

Према чешком уставу, председник је врховни конандант чешких оружаних снага, али је влада та која поставља одбрамбену политику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)