БИВШИ АМЕРИЧКИ КОНТРАОБАВЕШТАЈАЦ: САД не мети Русије и Кине - обе гађају најрањивије тачке

Новости онлајн

14. 08. 2021. у 10:37

РУСИЈА представља претњу за Сједињене Америчке Државе због њених покушаја да посеје раздор у Конгресу и дестабилизује ситуацију у земљи, сматра бивши шеф америчког Националног центра за контраобавештавање и безбедност Вилијам Еванина, преноси „РТ“.

БИВШИ АМЕРИЧКИ КОНТРАОБАВЕШТАЈАЦ: САД не мети Русије и Кине - обе гађају најрањивије тачке

Фото АП

Према његовим речима, Русија и Кина удружиле су снаге како би „посејале раздор“ у Сједињеним Америчким Државама, само што се Русија тиме наводно бави на савезном нивоу и унутар Конгреса, а Кина – на државном нивоу.

Бивши шеф контраобавештајне служе сматра да Москва спроводи „илегалне активности у сајбер-простору“, као и да организује велике кампање „злонамерног утицаја“ на друштвеним мрежама.

Еванина је такође уверен да две земље намеравају да управљају „рањивим ланцем снабдевања САД“, у вези са чиме је предложио да се формира специјална јединица у обавештајним агенцијама за развој метода заштите, која би могла да предлаже влади стратегије за смањивање последица утицаја Москве и Пекинга и помаже у изради принципа заштите.

Запад је више пута оптуживао Русију за мешање у унутрашње ствари трећих земаља и сајбер-нападе. Тако су пролетос британске и америчке власти објавиле да је Спољнообавештајна служба Русије умешана у нападе на „Солар виндс“.

Ове оптужбе су у Москви назвали бунилом и бесмислицама и навели да оптужбе западних земаља нису поткрепљене никаквим доказима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)