ПОЖАРИ ХАРАЈУ РЕГИОНОМ: Ове године највећи у последњој деценији

Танјуг

11. 08. 2021. у 17:38

У ЗЕМЉАМА Балканског региона сезона пожара траје већ недељама, а комбинација екстремних врућина и суше ове године изазвала је највеће пожаре у последњих десет година, при чему су највише погођене Грчка, Турска, Северна Македонија и Албанија.

ПОЖАРИ ХАРАЈУ РЕГИОНОМ: Ове године највећи у последњој деценији

Фото Танјуг/АП

Прошле недеље у Грчкој је забележено више од 500 пожара, евакуисано десетине села и хиљаде људи, а у међувремену север Турске су данас погодиле поплаве, док на југоистоку земље горе највећи пожари у историји Турске.

Према подацима Европског информативног система о шумским пожарима, у Грчкој је за 10 дана изгорело скоро 57.000 хектара.

Просечно је у Грчкој у периоду између 2008. и 2020. годишње изгорело 1.700 хектара, пише Гардијан.

Према подацима турске владе од прошле недеље забележено је 150 пожара широм земље, а у гашењу је учествовало преко 5.000 ватрогасаца. Према званичним подацима у Турској је до сада изгорело 95.000 хектара, док је прошле године у ово време у пожарима изгорело 13.500 хектара, пише Дојче веле.

Фото: Танјуг/АП

Европска комисија шаље авионе, хеликоптере и ватрогасне екипе у Грчку, Турску, Албанију и Македонију, како би помогла у гашењу пожара.

У неким деловима Македоније уведено је ванредно стање због пожара а од 4. августа на снази је комплетна забрана кретања по шумским пределима у читавој држави.

Према подацима Центра за управљање кризним ситуацијама Северне Македоније у помагању гашења пожара учествују и бугарски ватрогасци. Македонска полиција је ухапсила више особа осумњичених за подметање пожара, од којих је један држављанин Албаније.

Илустрација / Фото ЕПА

Први потпреседник владе Северне Македоније Артан Груби рекао је да су пожари у Македонији у 80 одсто случајева изазвани људским фактором, како преносе медији.

У Албанији је данас министар одбране Нико Пелеши саопштио да је пожар у граду Карабурун успешно угашен након две недеље.

Ситуација је још критична у деловима Албаније, углавном због области које су тешко приступачне ватрогасцима.

Албанији у гашењу пожара помажу Европска унија и Приштина а за сада штета још увек није процењена, преноси портал Егзит.

Пожари су погодили и Босну и Херцеговину где су јуче избили у Мостару, Читлуку и Коњицу, али су локализовани.

Никшићки ватрогасци су поред пожара који горе од раније гасили и нове који су се поново разбуктали због високе температуре на више локација у Црној Гори.

У свету је ове године регистрован повећан број пожара од којих су неки у појединим земјама, као што је то случај са Грчком и Турском, нанели огромне штете и довели до губитка живота.

Научници упозоравају да ће то бити случај и убудуће пошто пораст температуре на глобалном нивоу изазване емисијама штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште повећава ризик од пожара широм планете, наводи Гардијан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)