ПОЖАР "ДИКСИ" ПРЖИ КАЛИФОРНИЈУ: Друга по величини ватрена стихија у историји златне државе САД

Д. Д. С.

09. 08. 2021. у 13:36

ВАТРОГАСЦИ се и даље боре са великим шумским пожаром на северу Калифорније који је други по величини у историји те америчке државе.

ПОЖАР ДИКСИ ПРЖИ КАЛИФОРНИЈУ: Друга по величини ватрена стихија у историји златне државе САД

фото: АП

Пожар "Дикси" избио је 13. јула и од тада је уништио више од 463.000 хектара земљишта. Према Националном међуресорном ватрогасном центру, у 15 америчких држава су активни пожари, а тренутно постоји око 107 великих пожара. Под контролом је само 21 одсто пожара.

У пожару "Дикси" скоро потпуно је уништен град Гринвил, а званичници упозоравају да ће бити потребно неколико седмица да се стихија стави под контролу. Три особе воде се као нестале, а више хиљада је евакуисано.  Пожар сада прети малом граду Кресент Милсу, на око пет километара југоисточно од Гринвила.

Власти су упозориле да су ниски нивои влаге учинили подручје осетљивим на брзо ширење пожара. Више од 5.000 ватрогасаца тренутно се бори са пожаром "Дикси". У око 39 одсто области Пумас објављен је налог за евакуацију, а спасилачки тимови већ се спремају на температуре веће од 38 степени у наредним данима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)