ИЗРАЕЛ ЗАПРЕТИО: Ганц - Спремини смо да нападнемо Иран!

Танјуг

05. 08. 2021. у 18:03

ИЗРАЛЕСКИ министар одбране Бени Ганц запретио је данас да је његова земља спемна да нападне Иран, након напада беспилотне летелице на нафтни танкер, на мору код обале Омана.

ИЗРАЕЛ ЗАПРЕТИО: Ганц - Спремини смо да нападнемо Иран!

FOTO: EPA

Танкером, на коме су погинуле две особе, управљала је компанија у власништву израелског милијардера, пише АП.

САД и Велика Британија су на сличан начин као и Израел, оптужили Иран за напад, али ниједна земља није доставила доказе нити обавештајне податке како би оправдала своје оптужбе.

Иран, који је заједно са савезничким милицијама у региону покретао сличне нападе беспилотним летелицама, порекао је да је умешан.

- Налазимо се у тренутку када морамо предузети војну акцију против Ирана. Свет такође мора да преузме мере против Ирана - рекао је министар Ганц.

Иран није одмах одговорио на Ганцове коментаре, а у писму упућеном Савет безбедности УН у среду, ирански отправник послова описао је Израел као "главни извор нестабилности и несигурности на Блиском истоку и шире, дуже од седам деценија".

Напади су почели годину дана након што се бивши амерички председник Доналд Трамп повукао из иранског нуклеарног споразума са светским силама, по коме је Иран ограничио обогаћивање уранијума у замену за укидање економских санкција.

Председник Џо Бајден је рекао да је вољан да се поново придружи споразуму, али су разговори о обнављању договора у Бечу тренутно у застоју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)