ФРАНЦУСКА КАЖЊЕНА СА 10 МИЛИОНА ЕВРА: Суд незадовољан радом владе у области побољшања квалитета ваздуха

Танјуг

04. 08. 2021. у 19:16

НАЈВИШЕ правно тело у Француској казнило је данас државу са 10 милиона евра јер није успела да побољша квалитет ваздуха у појединим областима у земљи.

ФРАНЦУСКА КАЖЊЕНА СА 10 МИЛИОНА ЕВРА: Суд незадовољан радом владе у области побољшања квалитета ваздуха

Фото: Pixabay

Казна долази четири године након што је државни савет, који служи као правни саветник извршном и врховном суду, наредио влади да смањи нивое азотног оксида и штетних честица у више од 10 зона, како би били у складу са европским стандардима, пренео је Ројтерс.

У својој одлуци, суд је навео да је влада председника Емануела Макрона урадила исувише мало да побољша квалитет ваздуха у појединим зонама, да је ниво штетних гасова у 2020. години био исувише велики у Паризу и другом највећем граду, Лиону.

- Мере које је предузела влада су недовољне да би се одлука суда из 2017. године сматрала потпуно извршном - навео је државни савет.

Влада се бранила да је увела нове мере од прошлог јуна са циљем да очисти градски ваздух, укључујући и увођење зона са малом емисијом штетних гасова, да је подстицала на (куповину) електричних и хибридних аутомобила и да је постепено укидала нафтне котлове.

Међутим, суд је запретио да ће кажњавати државу са додатних десет милиона евра на сваких шест месеци док се не испуне стандарди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало