НЕМА МЕСТА ЗА ПОЛИТИКУ КАДА СЕ РАДИ О ЗДРАВЉУ ЉУДИ: Лавров - "Немају примедбе на саму руску вакцину"

Новости онлајн

04. 08. 2021. у 13:37

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да стручњаци Европске агенције за лекове нису имали примедбе на руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ - преноси „Комсомољска правда“.

НЕМА МЕСТА ЗА ПОЛИТИКУ КАДА СЕ РАДИ О ЗДРАВЉУ ЉУДИ: Лавров - Немају примедбе на саму руску вакцину

Фото: ЕПА

Према речима Лаврова, тренутно руска вакцина пролази експертизу у Европском агенцији за лекове, а у пролеће су европски стручњаци посетили медицинске институције у Москви које су укључене у испитивања вакцине, као и производне погоне.

- Стручњаци ЕМА су у директном радном контакту са представницима Министарства здравља и Министарства индустрије и трговине Русије. Према нашим информацијама, нема примедби на саму вакцину и степен њене ефикасности - прецизирао је Лавров.

Истовремено је изразио наду да питање одобравања „Спутњика Ве“ неће бити политизовано.

Шеф руске дипломатије је подсетио да се руска вакцина све више користи у свету – тренутно се употребљава у скоро 70 земаља, укључујући осам европских држава.

У том контексту поједини представници ЕУ и земаља-чланица „повећавају степен агресивне реторике“ против руске вакцине, истиче он.

- Ако су раније говорили о потреби да се 'буде на опрезу', у последње време се не либе директних апела да се 'Спутњик Ве' и странци који су примили ту вакцину уопште не пуштају на територију ЕУ - прецизирао је Лавров.

Према његовим речима, европски службеници су од самог почетка показивали двоструке стандарде када је реч о руским препаратима. Конкретно, упркос томе што ЕМА није била издала званично одобрење, Брисел је склапао уговоре вредне милијарде са произвођачима западних вакцина против короне.

- Европска комисија је у почетку ограничила круг 'изабраних' добављача само на компаније из ЕУ, САД и Велике Британије. Овде се јасно виде знаци непоштене конкуренције - нагласио је он, истакавши да не би требало да буде места за политику када се ради о здрављу људи.

Такође је нагласио да су неосновани напади Запада усмерени против руских вакцина.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)