СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ НА СЕВЕРУ ИТАЛИЈЕ: Како је регион Емилија Ромања одлив мозгова из наше земље окренуо у своју корист

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

03. 08. 2021. у 20:29

ИТАЛИЈАНСКИ регион Емилија Ромања упутила је позив младим стручњацима из иностранства за развијање софтвера.

СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ НА СЕВЕРУ ИТАЛИЈЕ: Како је регион Емилија Ромања одлив мозгова из наше земље окренуо у своју корист

Фото: Free Images Pixabay

И нису уопште морали да чекају. Био би то један обичан конкурс за посао за младе програмере, да није познат податак да је међу кандидатим из осам земаља највише квалификованих су - уз Србије.

Реч је о експерименталном подухвату у приближавању захтева и понуде за рад високо квалификованих странаца и Италијана који живе у иностранству. У обзир су ушли млади момци и девојке из осам земаља. Кампања је трајала шест седмица, од пристиглих 300 понуда квалификовало се 263, оних који су у стању да развијају програме и информатичке платформе. А, међу њима убедљиво је највећи број из Србије и неки су већ представљени у 11 предузећа у региону. Иза Србије су остали Португал, Пољска, Румунија...

Председник тог региона Стефано Бонаћини притом истиче колико је Емилија Ромања регион атрактиван у надметању на интернационалном плану. У њему се води рачуна о екосистему, а развија квалитетна индустрија која је искључиво италијанска неа старних фирми, овде послују иновативна предузећа отворена ка свету, са градовима по мери човека, културним центрима и изврсним универзитетима.

Реч је о пилот подухвату који ће кандидатима да омогући и решавање стамбеног питања, као и додатне специјализације са мастер пројектима у циљу професионалног образовања.

Након ових 11 фирми које су започеле пројекат и примиле младе стручњаке, у плану је да окупе још 200 квалификованих младих стручњака из региону потребних профила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)