НЕМАЧКА ФРЕГАТА НА КИНЕСКОМ ПРАГУ: Слање ратног брода "Бајерн" на Далеки исток ново поглавље у спољној политици највеће економије ЕУ

И. СТАНОЈЕВИЋ

03. 08. 2021. у 21:25

СЛАЊЕ немачког ратног брода "Бајерн" у Јужнокинеско море, први пут у безмало две деценије, отворило је ново поглавље у спољној политици Берлина.

НЕМАЧКА ФРЕГАТА НА КИНЕСКОМ ПРАГУ: Слање ратног брода Бајерн на Далеки исток ново поглавље у спољној политици највеће економије ЕУ

Фото ЕПА

Фрегата поринута у луци Вилхелмсхафен у понедељак придружиће се САД и другим западним савезницима у акцији ширења војног присуства у далекоисточном региону, уз обазложење о све већој забринутости западних земаља услед наводно растућих територијалних амбиција Кине.

Мисија на коју се упутио "Бајерн" неуобичајена је и на домаћем терену оспоравана, наводе немачки медији. Ратни брод са 243 члана посаде има, наиме, задатак да Кини демонстрира одлуку Немачке да се активно ангажује на успостављању светског поретка базираног на законима. Берлин ће то учинити практично "пред вратима Пекинга" који полаже право на Јужнокинеско море и успоставља војне испоставе на вештачким острвима у водама у којима су гасна поља и богат риболов.

Америчка морнарица у показивању силе против кинеских територијалних захтева, редовно спроводи такозване операције слободне пловидбе, у којима њихова пловила пролазе близу неких од спорних острва. Кина се заузврат оштро противи америчким операцијама, тврдећи да оне не помажу у унапређивању мира и стабилности.

Вашингтон је супротстављање Кини ставио у средиште своје политике националне безбедности и настоји да окупи партнере против, како тврде, све агресивније економске и спољне политике Пекинга. Кина увек, па и овог пута, најоштрије реагује на "упаде на своју територију", било да су у питању воде или ваздушни простор.

Анегрет Крамп Каренбауер, министарка одбране у влади Ангеле Меркел, испратила је брод на седмомесечно путовање током којег ће проћи Аустралију, Јапан, Јужну Кореју и Вијетнам. Фрегата треба да буде на овом задатку пуних седам месеци, до 28. фебруара 2022. године. Најпре ће бити у Средоземљу и учествовати на маневрима НАТО, а после отприлике три недеље, наћи ће се на Рогу Африке.

У Азији ће фрегата бити почетком новембра, где треба да спроведе обимну агенду везану за Јапан. Следе станице у Вијетнаму (Хо Ши Мин у децембру), затим Јужна Кореја, Сингапур, Аустралија, а могуће и још нека дестинација. На путу кроз Кинеско море немачка морнарица рачуна на пратњу кинеских бродова, као и надзор кинеске авијације.

Званичници у Берлину нагласили су да ће се немачка морнарица држати заједничких трговачких путева, у намери да балансирају између диктата политике и потреба економије. Немачка, иначе, настоји да чврсто увеже своје безбедносне и економске интересе, будући да је Кина постала њен најважнији трговински партнер. Упркос томе, јасно је стављено до знања да мисија служи да нагласи чињеницу да Немачка не прихвата кинеске територијалне захтеве.

БЕЗ КОНФРОНТАЦИЈЕ

НАПОРИ Вашингтона да мобилише своје савезнике против Кине не дају баш очекиване резултате, коментарише кинески портал "Чајна.орг", истичући пример британског носача авиона који је упркос најавама из Лондона напустио Јужнокинеско море без провокација према Пекингу." Чајна.орг" очекује да ће се исто тако завршити и мисија фрегате "Бајерн", јер Немачка нема намеру да се конфронтира са Кином, оцењују кинески експерти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)