АКТУЕЛНА ДИСКУСИЈА О УСЛОВИМА ЗА ПУТОВАЊЕ: Апсурд је не признати сертификат вакцинисаних инван ЕУ

М. Остојић

03. 08. 2021. у 14:07

КО је вакцинисан у земљама изван ЕУ и поседује сертификат о томе апсурд је не признати га свуда, то је неопходност и реч је о ургентном стандардизовању докумената издатих у другим земљама, да ти грађани не би били дискриминисани, јер се тако стиже до ризика стварања особе А и особе Б.

АКТУЕЛНА ДИСКУСИЈА О УСЛОВИМА ЗА ПУТОВАЊЕ: Апсурд је не признати сертификат вакцинисаних инван ЕУ

Фото: З. Глигоријевић

Овај апел у италијанској штампи упућује угледни вирусолог Фабрицио Прељаско, научник и истраживач при Универзитету у Милану.- Европска агенција за лекове (Ема), треба да убрза рад на признавању вакцина које до сада није верификовала, обзиром да је и туристичка сезона већ увелико одмакла, а да не говоримо о особама које имају потребу кретања из земаља изван ЕУ, осим због туризма, због посла или због раздвојености од породице. Тај „техницизам“ непризнавања треба да се промени и ургентно уступи место флексибилности у доношењу одлуке без обзира где је неко вакцинисан, је је поента да тај неко имунизован - закључује вирусолог Прељаско.

Foto: Printskrin/Twitter/@preglias

др Фабрицио Прељаско, познати италијански вирусолог

Као пример навео је руску вакцину Спутник где је поменута Европска агенција за лекове (Ема) потрошила много времена за анализу и признавање руске вакцине, а и даље нема решење. Треба узети у обзир вакцинисане том вакцином и остворити питање да ли је ту реч о политичкој или научној одлуци. Не треба заборавити да имамо и индијску вакцину, па требало би ауторизовати и њу.

У закључку познатог италијанског вирусолога стоји да треба ургентно променити корак у стандардизовању вакцинисаних и у документима које поседују ма где били вакцинисани, те да треба узети у обзир само епидемиолошка одвијања и модификовати садашњу ситуацију, јер иначе све постаје апсурдно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)