РУСИЈА ПРОТЕРАЛА ЈОШ ЈЕДНОГ ЕСТОНСКОГ ДИПЛОМАТУ: Зауставите се или следи нови одлучан одговор!

Novosti online

03. 08. 2021. у 12:41

РУСИЈА протерује једног од дипломата амбасаде Естоније који у року од недељу дана мора напустити земљу - саопштило је Министарство спољних послова Русије.

РУСИЈА ПРОТЕРАЛА ЈОШ ЈЕДНОГ ЕСТОНСКОГ ДИПЛОМАТУ: Зауставите се или следи нови одлучан одговор!

Фото: Пиксабеј

- Амбасадор Естоније у Русији Маргус Лајдре позван је у Министарство спољних послова Русије где му је руска страна изразила одлучан протест и уручила ноту у којој се наводи да се на основу принципа реципроцитета за персону нон грата проглашава службеник естонске дипломатске мисије у Москви, коме се даје рок од недељу дана да напусти територију Русије - наводи се у саопштењу заменика директора Одељења за информације и штампу МИП Русије Александа Бикантова.

Истовремено је сугерисао естонским партнерима да се зауставе и да не отежавају ситуацију коју су ионако закомпликовали до крајњих граница.

- У супротном ће уследити нови одлучан одговор МИП Русије. Притом, сва одговорност за погоршање билатералних односа у потпуности ће бити на естонској страни - истиче се у саопштењу.

Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је 6. јула у Санкт Петербургу ухапшен естонски конзул Март Лате због шпијунаже. Лате је ухваћен са поверљивим документима које му је предао руски држављанин. Из ФСБ су саопштили да су такве активности очигледно непријатељске према Русији. Касније је руски МИП прогласио Естонца за персону нон грата и саопштио да дипломата има 48 часова да напусти земљу.
Талин је догађај окарактерисао као „провокацију ФСБ-а“. Према речима премијерке републике Каје Калас „дипломата је обављао свој посао у складу са свим правним актима“.

(Спутник)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)