ПАЛЕСТИНЦИМА ПОНУЂЕН КОМПРОМИС: Људи морају да наставе да живе тамо

Танјуг

03. 08. 2021. у 01:03

ПАЛЕСТИНСКИМ становницима окупираног источног јерусалимског насеља Шеик Џара, који се суочавају са насилним исељењем из својих домова, израелски врховни суд понудио је компромисни споразум са јеврејским досељеницима.

ПАЛЕСТИНЦИМА ПОНУЂЕН КОМПРОМИС: Људи морају да наставе да живе тамо

Фото: ЕПА

На рочишту на коме је требало да буде донета коначну одлука о томе да ли ће се прихватити жалба четири палестинске породице због налога за деложацију, изнет је изненађујући захтев судија да две стране прихвате "практично решење", пренео је британски лист "Гардијан".

- Оно што говоримо је да пређемо са нивоа принципа на ниво практичности - рекао је судија Исак Амит у судници у којој се поступак водио на хебрејском без превода на арапски.

- Људи морају да наставе да живе тамо и идеја је да покушају да постигну практичан аранжман - додао је он.

Предложени компромис омогућио би да 70 Палестинаца остану у својим кућама као подстанари са заштићеним статусом и заштитио би их од исељења у наредним годинама, а они би плаћали годишњу таксу од 1.500 нових израелских шекела (око 390 евра) компанији Нахалат Шимон, коју су нижи судови прогласили законитим власницима спорне имовине.

Ниједна страна није дочекала предлог са одушевљењем, али обе стране треба да дају званичан одговор на следећем рочишту, наводи британски лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)