ТЕРОРИСТИ ВАТРОМ ГУШЕ СРБЕ: Десетине хиљада наших туриста суочене са пожарима од Грчке до Турске од којих су многи подметнути

Е.В.Н.

02. 08. 2021. у 22:38

ДЕСЕТИНЕ хиљада српских туриста у летовалиштима од Грчке до Турске нашле су се усред шумских пожара какви се не памте у последњој деценији, не само по њиховим размерама, већ по томе што су многи од њих - подметнути.

ТЕРОРИСТИ ВАТРОМ ГУШЕ СРБЕ: Десетине хиљада наших туриста суочене са пожарима од Грчке до Турске од којих су многи подметнути

Фото АП

Према незваничним проценама, у Грчкој тренутно летује око 200.000 наших грађана, док се у Турској одмара готово 25.000 људи, али за сада нико није тражио да се врати раније са одмора, нити је одустао од путовања на ове дестинације.

За паљевине на турској обали, где се налазе позната летовалишта Бодрум, Мармарис, Анталија, где је у пожарима погинуло најмање осморо људи, а око 400 задобило опекотине, одговорност је преузела терористичка организација "Деца ватре". Ова организација, повезана са Радничком партијом Курдистана (ПКК), коју Анкара сматра терористичком, објавила је да је изазвала пожаре "пошто турски режим не разуме други језик". "Зато је време да се (режим) баци на колена", саопштили су они.

Званична лица Турске за сада нису коментарисала ове наводе, али турски министар Бекир Пакдемирли је саопштио да је од укупно 125 пожара, колико их је избило за последња четири дана, 117 потпуно угашено, или стављено под контролу. Ватра, ипак, још прети летовалиштима.

Турска, Фото АП

И суседно грчко острво Родос, захватила је ватрена стихија, а већи део домаћинстава остао је без струје. У прекиду су и услуге мобилних оператера, док у деловима острва нема пијаће воде. Пожар прети и познатој грчкој Долини лептира, војној бази Каламона и селу Псинтос, одакле су сви евакуисани. На Пелопонезу букти шумски пожар од суботе, а мештани неколико села су евакуисани. Из безбедносних разлога делови ауто-пута од Патре до Коринта били су затворени.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, међутим, за "Новости" каже да су наши туристи безбедни, само се дим осећа у ваздуху.

Пожари су, каже, двадесетак километара од места где се наши гости одмарају.

- Нема разлога да туристи отказују своје аранжмане, јер нико није био ни здравствено, ни физички угрожен - каже Сеничић.

- Сви пожари, и у Грчкој и у Турској су стављени под контролу. У једном моменту гости из појединих хотела у Бодруму су се пребацивали из једног у други објекат, али су после били враћени.

Фото АП

Но, ситуација у Италији, где такође бесне пожари, само је доказ размера ватрене стихије сумњивог порекла, на туристичким дестинацијама. Од 15. јуна у Италији је букнуло чак 37.000 пожара, што је за 16.000 више него у истом периоду лане. У овом тренутку активно је 800 пожара на Апенинском полуострву, а избијају и нови. Највећа концентрација пожара и даље је на Сицилији, чак 257 у последња 24 сата.

У шест од десет паљевина уочени су и осумњичени пиромани који се налазе под истрагом за тешко кривично дело с предумишљајем. Пет особа је повређено, међу њима и једна девојчица, а 30 отровано димом, пошто се на јужном делу града Пескара, регија Абруцо, развио велики пожар. Тужилаштво Пескаре је отворило случај, а истрага треба да утврди да ли се ради о делу пиромана, или су у позадини рачуни криминалаца који пожарима покушавају преиначити категоризацију земљишта.

Фото АП

АКО ОТКАЖУ ПЛАЋАЈУ ПЕНАЛЕ

Како нам је рекао Сеничић, путници чак и уколико желе да откажу или промене хотел, морали би да плате пенале. Тренутно ниједан хотел није угрожен, нити боравак на овим дестинацијама.

- Гости се жале због великих количина дима у ваздуху и што не могу много да се купају, јер је дим заклонио сунце, али нико здравствено није угрожен - сматра Сеничић. - Уколико би ситуација била опаснија, они би били евакуисани, али то раде надлежни у тим државама, а не агенције. Сви аеродроми раде и није проглашена ванредна ситуација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)