КАНАДА: Први пут званично обележено укидање ропства

Танјуг

02. 08. 2021. у 10:51

У КАНАДИ је 1. августа први пут званично обележен Дан еманципације који је уведен као сећање на дан када је 1834. године ступио на снагу Закон о укидању ропства у Британском царству.

КАНАДА: Први пут званично обележено укидање ропства

Foto: Printskrin Youtube

Доњи дом парламента и канадски Сенат једногласно су у марту прошле године обележили овај датум и прогласили 1. август за Дан еманципације у Канади, преноси ФрансАнфо.

- Данас препознајемо и одајемо почаст људима афричког порекла због њихове храбрости, одлучности и отпорности пред разорним последицама трансатлантске трговине робљем - наводи се у саопштењу из кабинета премијера Џастина Тридоа и указује да 1. август представља врхунац вишедеценијског активизма у удружењима канадских црнаца и заједница које их подржавају.

Овај датум се већ дуго памти у афричко-канадским заједницама у Канади, али је ове године први пут званично обележен на националном нивоу, иако покрајина Онтарио званично обележава Дан еманципације још од 2008. године, а град Ванцоувер од 2020.

- Упркос укидању ропства пре скоро два века, наслеђе расизма према црнцима присутно је и данас, укорењено у нашим институцијама, политици и пракси - наводи се у саопштењу премијера Тридоа који је предочио да је тај дан такође "прилика да се ода почаст достигнућима црних Канађана".

Он је позвао све своје сународнике да - размисле о доприносима црних Канађана, науче више о историји Дана еманципације и супротставе се расизму.-

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)