СЗО УПОЗОРАВА: На свету милијарду пушача, пораст употребе е-цигарета

Танјуг

31. 07. 2021. у 23:57

ГЛОБАЛНИ напори у контроли дувана довели су до значајног напретка у смањењу пушења и обезбеђивању заштите здравља људи у многим деловима света, али је у међувремену дошло до значајног пораста коришћења нових дуванских производа, наводи се у последњем извештају СЗО ''о борби против дуванске епидемије''.

СЗО УПОЗОРАВА: На свету милијарду пушача, пораст употребе е-цигарета

Фото: Depositphotos

Последњих година на многим тржиштима је дошло до пораста коришћења нових производа попут електронских система за испоруку дувана (ЕНДС) односно е-цигарета и "вапе-а", наводи се у извештају.

Глобално, распрострањеност пушења код људи старијих од 15 година пала је са 22,7 посто на 17,5 посто.

Удео људи који користе дуван опао је у већини земаља, али пораст становништва значи уствари да је број пушача и даље велики, наводе из СЗО, пренео је Радио слободна Европа.

Тренутно, од отприлике милијарду пушача на свету око 80 одсто живи у земљама са ниским и средњим приходима.

Дуван је одговоран за смрт осам милиона људи годишње, укључујући милион људи који умре због пасивног пушења, наводи се у извештају СЗО.

Четири пута више људи сада је обухваћено једном од мера контроле дувана које препоручује СЗО, него што је то био случај 2007. када је СЗО објавила први овакав извјештај.

Милијарде живота су сада боље заштићене и милиони живота су спасени током претходних година.

Ипак, 49 земаља света није усвојило ниједну меру за заштиту од дуванског дима, док су, са друге стране, само две земље - Бразил и Турска - у потпуности спровеле све мере.

Док дуванска индустрија подразумева да су ови електронски системи за пушење сигурнији јер не садрже дуван, они ипак садрже никотин који је како наводе у СЗО компонента која изазива зависност.

Како наводи СЗО, ове производе дуванска индустрија често ставља на тржиште рекламирајући их тинејџерима уз коришћење хиљада привлачних укуса, због чега је, упозорава се у извештају, три пута већа вероватноћа да ће у будућности деца користити ове производе.

Тренутно, 32 земље имају уведену забрану продаје електронских дуванских система, 79 земаља усвојило је барем једну делимичну меру којом се забрањује коришћење ових производа у јавном простору, њихово рекламирање, промоција и спонзорство.

Међутим, и даље 84 земље немају никакву регулацију.

Бројне дугорочне здравствене последице коришћења електронских цигарета још увек нису познате, а како наводи СЗО, постоји све више доказа да ови производи нису безазлени.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданон Гебрејесус сматра да су електронски системи за никотин штетни и да морају бити боље регулисани.

"Тамо где нису забрањени, владе треба да усвоје одговарајуће политике како би заштитиле своје становништво од штете ових система и спријечиле њихово прихватање код деце, тинејџера и других рањивих група", упозорио је Тедрос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)