ОРБАН У "РАТУ" СА ЕУ: Мађарска одлучују - одобрена питања за референдум

Novosti online

30. 07. 2021. у 19:35

МАЂАРСКА Национална изборна комисија одобрила је данас владину листу питања за будући референдум о питањима ЛГБТ, за који премијер Виктор Орбан каже да је део "идеолошког рата" са Европском унијом.

ОРБАН У РАТУ СА ЕУ: Мађарска одлучују - одобрена питања за референдум

Фото: John Thys, Pool Photo via AP/Јутјуб/M F P

Орбан, који је на власти од 2010. године, предложио је референдум о закону владајуће партије којим се забрањује да се у школама деца уче о хомосексуалности и трансродним питањима, појачавајући несугласице са ЕУ, пренео је Ројтерс.

Референдум би требало да се одржи почетком 2022. године.

Орбан се суочава са тешким изборима следеће године и, како додаје британска агенција, постао је све радикалнији у социјалној политици како би, према његовим речима, заштитио традиционалне хришћанске вредности од западног либерализма.

Мађари ће на референдуму бити упитани да ли подржавају одржавање радионица разних сексуалних оријентација у школама, без родитељског пристанка и да ли сматрају да процедуре промене пола треба да се промовишу међу децом.

Такође ће бити упитани да ли материјал који може да утиче на сексуалну оријентацију треба да се показује деци без икаквих ограничења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)