ДАЈУ ДВА ПАСОША, САМО ДА НИЈЕ РУСКИ: У украјинском парламенту ускоро почиње расправа о легализацији двојног држављанства

Бранко Влаховић дописник из Москве

30. 07. 2021. у 10:14

ВЛАСТИ Украјине ће дозволити својим грађанима двојно држављанство, али оно не може бити руско.

ДАЈУ ДВА ПАСОША, САМО ДА НИЈЕ РУСКИ: У украјинском парламенту ускоро почиње расправа о легализацији двојног држављанства

Фото Архива

Врховна рада (парламент) ће одмах после годишњих одмора о томе донети закон. Неки посланици предлажу да буду кажњавани они који скривају да имају двојно држављанство.

Многи се оправдано питају због чега грађани Украјине неће моћи да имају и руско држављанство? Министар спољних послова Дмитриј Кулеба каже да ће Украјинци моћи да имају други пасош, али само пријатељске земље у које се не убраја Русија. Особа за коју се утврди да има и руско држављанство, изгубиће украјинско.

Кад се зна да је минулих годину дана око милион грађана Украјине добило и руске пасоше, значи да ће власти моћи да им одузимају украјинска држављанства. У Нацрту новог закона о држављанству се управо каже да ће без украјинског остајати по аутоматизму они који буду имали руске документе.

Заменик руководиоца администрације председника Руске Федерације Дмитриј Козак изјавио је да је од 2016. до 2020. године држављанство Русије добило 978.000 грађана Украјине. Руски пасош желе да добију не само становници Донбаса већ и осталих делова Украјине. Они који живе у Донбасу имају право да по поједностављеној процедури добију руски пасош и то је искористило 583.000 људи. Они ће имати и право гласа на изборима за руски парламент, средином септембра.

По украјинском уставу грађани не могу имати двојно држављанство и до сада је један број богатијих имао пасоше Израела, Кипра и још неких европских земаља. Председник Владимир Зеленски је пре две недеље потписао указ којим је обавезао све чиновнике да једном годишње пријаве имају ли, осим украјинског, још неко држављанство.

У марту ове године у Кијеву је почела расправа о томе треба ли легализовати двојно држављанство. Министар спољних послова Дмитриј Кулеба је објаснио да ће то поједноставити живот милионима грађана Украјине који раде у иностранству, а желе да сачувају украјинско држављанство. Тада је министар Кулеба најавио да садашње власти желе да легализују право да Украјинци могу да имају и држављанство неке земље ЕУ и "пријатељских земаља", али је истакао да на том списку није Русија.

Грађани Украјине који имају двојно држављанство неће моћи да буду на дужностима, у државном руководству и органима власти на свим нивоима. Такође, неће моћи да раде у стратешким компанијама и на местима где би могли да знају државне тајне.

РАТ ПОДЕЛИО УКРАЈИНЦЕ

ДО рата у Донбасу око 90 одсто Украјинаца имало је добар однос према Русији. Сада се према најновијем истраживању 41 одсто становника Украјине слаже са руским председником Владимиром Путином да су Украјинци и Руси један народ. С друге стране, председник Украјине Владимир Зеленски сматра да су Украјинци и Руси различити народи, а тако мисли и 55 одсто грађана Украјине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)