ИСТРАГА У ТОКУ: Малта мора да сноси одговорност за убиство новинарке

Танјуг

29. 07. 2021. у 19:09

НЕЗАВИСНА истрага о убиству новинарке Дафне Кауране Галиције (1964-2017) утврдила је да држава Малта "мора да сноси одговорност" за њену смрт, јавио је данас АП.

ИСТРАГА У ТОКУ: Малта мора да сноси одговорност за убиство новинарке

Фото: Твитер/ЕПА

Породица убијене Галиције је тражила полицијску истрагу поводом убиства новинарке, под чији аутомобил је 16. октобра подметнута бомба.

Истрага је показала да не постоји доказ да је држава имала директну улогу у убиству, али се наводи да држава - мора да сноси одговорност јер је створила атмосферу некажњивости, која креће од највиших нивоа из администрације (премијеровог кабинета) и као хоботница се шири на остале делове државе, као што су регулаторна тела и полиција, што доводи до колапса владавине закона - додаје америчка новинска агенција.

У извештају се наводи да држава и њени органи нису успели да препознају реалан ризик по Галицијин живот, иако јој је прећено, а држава није ништа предузела да спречи опасност.

Познати локални бизнисмен Јорген Фенеч, који је повезан са одређеним владиним званичницима, сумњичи се да је био организатор убиства.

Он је негирао да је учествовао у убиству и да је наводно организовао и финансирао подметање бомбе.

Три особе су оптужене да су извеле напад, две особе се сумњиче да су набавиле експлозив, а једна да је била посредник.

Суђења су у току, а један од осумњичених, посредник, признао је своју улогу у атентату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)