ШПАНИЈА ПОДРЖАВА ПОКРЕТ ЗА НЕЗАВИСНОСТ ЗАПАДНЕ САХАРЕ? Шпански суд одбацио захтев за истрагу против Брахима Галија

Танјуг

29. 07. 2021. у 18:17

ШПАНСКИ врховни суд одбацио је данас захтев за истрагу о наводним ратним злочинима и геноциду у Западној Сахари, за који је осумњичен лидер покрета за независност те области Брахим Гали, а чија је хоспитализација у Шпанији изазвала дипломатски спор са Мароком.

ШПАНИЈА ПОДРЖАВА ПОКРЕТ ЗА НЕЗАВИСНОСТ ЗАПАДНЕ САХАРЕ? Шпански суд одбацио захтев за истрагу против Брахима Галија

Foto: Printskrin Youtube

Галија и лидере Полисарио Фронта су оптужили активисти за људска права и појединци из Западне Сахаре за геноцид, убиства, тероризам, мучење и нестанке, наводи се у судском документу, пренео је Ројтерс.

Гали се појавио пред судом раније овог месеца путем видео линка у склопу истраге, а његов је адвокат негирао било какав прекршај.

Врховни суд је донео пресуду да су наводне оптужбе против Галија застареле, уз додатак да нема довољно доказа за оптужбе о геноциду.

Пријем Галија на медицински третман у болницу у шпанском граду Логроњо у априлу без обавештавања Марока, изазвао је размирице између две земље.

Мароко је одговорио тако што је ублажио граничне контроле, дозволивши хиљадама миграната да уђу у Сеуту, шпанску енклаву на северу Африке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)