"ПРЕСТАНИТЕ СА АВАНТУРАМА У ДОНБАСУ": Представник Русије у ОЕБС-у упозорава Украјину

Новости онлајн

29. 07. 2021. у 15:12

МОСКВА очекује да ће ново војно руководство Украјине одустати од авантура и провокација у Донбасу, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

ПРЕСТАНИТЕ СА АВАНТУРАМА У ДОНБАСУ: Представник Русије у ОЕБС-у упозорава Украјину

­Донбасом одјекује пуцњава

Украјински лидер Владимир Зеленски је претходних дана сменио врховног команданта Оружаних снага Украјине Руслана Хомчака због „одсуства синергије између Министарства одбране Украјине и њених Оружаних снага“, подсетио је Лукашевич.

- Надамо се да ће ново украјинско војно руководство одустати од авантура и провокација у Донбасу и строго поштовати обавезе Кијева у контексту регулисања ситуације - изјавио је он на састанку сталног савета ОЕБС-а.

У указу који је објављен на сајту канцеларије председника наводи се да је Зеленски у среду увече сменио начелника Генералштаба земље Сергеја Корнијчука, као и команданта Здружених снага у Донбасу Владимира Кравченка. Председник је раније сменио и главног команданта Оружаних снага Украјине Руслана Хомчака и министра унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова.

Прва међудржавна жалба Русије Европском суду за људска права

Лукашевич се осврнуо и на прву међудржавну жалбу против Украјине коју је Русија поднела Европском суду за људска права, рекавши да очекује да ће суд непристасно размотрити ту жалбу.

Према његовим речима, чињенице указују да је у Украјини успостављена такозвана „административна пракса“ - правни појам који подразумева систематско дозвољавање на нивоу власти недопустивог кршења Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, притом и на нивоу приватних лица.

Правовременост овог корака је очигледна када „Кијев ужива у својој потпуној некажњивости у светлу пасивности међународних структура“, сматра стални представник Русије.

- Рачунамо на то да ће суд заузети непристрастан приступ приликом разматрања руске жалбе, као и да ће детаљно проучити пружену чврсту базу доказа кршења људских права од стране украјинских власти - додао је.

Русија је недавно први пут у историји поднела Европском суду за људска права међудржавну жалбу против Украјине због кршења Конвенције Савета Европе о заштити људских права и основних слобода. Према наводима Државног тужилаштва, жалба се „односи на догађаје који су уследили након насилне смене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)