ЧУДО У ПЕРУУ: Древна соларна опсерваторија део светске баштине Унеско

Танјуг

28. 07. 2021. у 17:12

НАЈСТАРИЈА соларна опсерваторија у Америци добила је статус Унескове светске баштине и проглашена "ремек-делом људског стваралачког генија".

ЧУДО У ПЕРУУ: Древна соларна опсерваторија део светске баштине Унеско

Фото Илустрација

Археолошка рушевина Чанкило стара је 2.300 годиина, налази се у пустињској долини на северу Перуа и једна је од 13 нових глобалних налазишта додатих на листу споменика културе Унеска, пише Гардијан.

Тринаест кула које се поравнавају на гребену, најпознатија су карактеристика древног налазишта које датира између 250 и 200 година пре нове ере.

Куле су функционисале као календар, користећи сунчеве лукове у изласку и заласку како би обележили не само равнодневнице, већ прецизно одредили доба године у року од једног или два дана.

Локалитет укључује и импозантни комплекс на врху брда са троструким зидовима, познат као Утврђени храм, смештен у неплодном пејзажу долине реке Цасме.

Иван Гези, директор програма Чанкило рекао је за Гардијан да, иако је "био преплављен емоцијама" није се изненадио што је Унеско прогласила Чанкило достојним уврштавања на листу.

- То је једина опсерваторија из древног света за коју знамо да је комплетан годишњи соларни календар - рекао је Гези.

- Куле су постављене на такав начин да се тачно подударају са кретањем сунца током целе сезонске године са две врло добро дефинисане тачке гледања. Ово нема паралелу нигде у Америци и свету - коментарисао је Гези.

Чанкило је треће перуанско налазиште које је овог века додато на листу светске баштине Унеска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)