АМЕРИЧКИ ИСТРАЖИВАЧИ ТВРДЕ: Кина шири нуклеарне капацитете

Танјуг

28. 07. 2021. у 13:29

КИНА гради друго поље ракетних силоса у својим западним пустињама, што указује на потенцијално проширење кинеског нуклеарног арсенала и доводи у питање посвећеност Пекинга његовој стратегији "минималног одвраћања", наводи се у новој студији америчких истраживача.

АМЕРИЧКИ ИСТРАЖИВАЧИ ТВРДЕ: Кина шири нуклеарне капацитете

Фото: Депоситпхотос

Нова ракетна база у кинеском региону Синђанг, идентификована сателитским снимцима, на крају би могла имати 110 силоса, каже се у извештају који је објавила Федерација америчких науцника (ФАС), а преноси ЦНН.

То је друго поље силоса које су овог месеца открили истраживачи, поред 120 силоса који су, како се чини, већ у изградњи у суседној провинцији Гансу, како је детаљно описао амерички "Џејмс Мартин Центар за студије неширења нуклеарног наоружања".

Ове две локације, заједно, представљају "најзначајније ширење кинеског нуклеарног арсенала икада", оцењује се у извештају ФАС-а.

ЦНН је контактирао кинеско министарство спољних послова и министарство одбране ради добијања коментара на најновији извештај.

Раније су неки кинески медији одбацивали извештаје о пољу силосних пројектила у Гансуу, сугеришцухи да је реч о ветропарку.

Адам Ни, директор Кинеског политичког центра са седиштем у Канбери, рекао је да је откриће поља силоса "прилично уверљив доказ намере Кине да значајно прошири свој нуклеарни арсенал и то брже него што је до сада предвиђало много аналитичара".

Кина је деценијама користила око 20 силоса за своје интерконтиненталне балистичцке ракете на течно гориво (ИЦБМ) назване ДФ-5, али се сада чини да се гради 10 пута више, вероватно за смештај најновије ИЦБМ познате као ДФ-41, наводи се у извештају ФАС-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)