ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА АСАНЖА: Еквадор одузео држављанство оснивачу Викиликса

Танјуг

28. 07. 2021. у 09:25

ЕКВАДОР је одузео држављанство Џулијану Асанжу, оснивачу Викиликса који је тренутно у затвору у Великој Британији.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА АСАНЖА: Еквадор одузео држављанство оснивачу Викиликса

Фото: АП

Правосудни органи у Еквадору формално су обавестили Ансажа о ништавности његовог захтева за натурализацију, односно процеса додељивања држављанства, у писаном одговору на захтев еквадорског министарства спољних послова.

Натурализација се преиспитује када је дата на основу прикривања релевантних чињеница, фалсификованих докумената или преваре, преноси "Гардијан".

Еквадорске власти саопштиле су да су документа о Асанжовој натурализацији садржале више недоследности, различитих потписа, могуће измене докумената и неплаћених такси.

Асанжов адвокат Карлос Поведа рекао је да је ова одлука донета због процеса и да Асанжу није омогућено да се појави у овом случају.

Он је најавио жалбу у којој ће тражити појашњење одлуке еквадорских власти.

- Важније од питање држављанства је питање поштовање људских права и оно што ће уследити због процеса повлачења држављанства - рекао је он.

Асанж је добио еквадорско држављанство ујануару 2018. године у оквиру неуспелог покушаја владе тадашњег председника Ленина Морена да му додели дипломатски статус и изведе из еквадорске амбасаде у Лондону где је провео седам година.

Надлежни суд је у понедељак поништио ту одлуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АМЕРИЧКИ ЦДЦ: Препоручује бустер дозу за децу од 5 до 11 година