СЗО УПОЗОРАВА: Због пушења и излагања дуванском диму годишње умре више од осам милиона људи

Танјуг

28. 07. 2021. у 00:34

ТРЖИШТЕ дуванске индустрије привлачи младе електронским цигаретама, које могу довести до зависности од дувана, а упркос тврдњама неких влада да имају за циљ решавање епидемије пушења оне нису обухваћене законском регулативом, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

СЗО УПОЗОРАВА: Због пушења и излагања дуванском диму годишње умре више од осам милиона људи

Фото: Depositphotos

Преко осам милиона људи годишње умре од употребе дувана и излагања дуванском диму, што ову навику чини водећим узроком болести које се могу спречити, навела је СЗО у извештају који позива на боље регулисање употребе уређаја без дима који садрже никотин, преноси Ројтерс.

СЗО изражава посебну забринутост због употребе електронских цигарета међу млађима од 20 година и то због штетног ефекта никотина на развој мозга у том узрасту и због опасности које могу представљати одређени састојци.

У извештају се наводи да произвођачи оваквих производа, чија се палета и даље проширује, често за циљну групу имају децу и адолесценте које привлаче хиљаде разних укуса, којих има чак 16.000, а за кориснике е-цигарета је најмање два до три пута већа вероватноћа да ће постати пушачи, па све то захтева потпуно исту регулативу као и за цигарете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)