БРИТАНСКИ НАУЧНИК ОПТИМИСТИЧАН: Корона полако одлази?

Novosti online

27. 07. 2021. у 19:40

ДОК Србија и многе земље света страхују од новог таласа корона вируса који се очекује на јесен, Велика Британија би до тада требало да "испрати" пандемију.

БРИТАНСКИ НАУЧНИК ОПТИМИСТИЧАН: Корона полако одлази?

ЕПА

Према речима професора Нила Фергусона, човека који је био "архитекта локдауна" у овој земљи, Велика Британија ће до јесени оставити иза себе "главни удар" пандемије корона вируса.

Фергусон је рекао да је ефикасност вакцине значајно променила стање у земљи и стручњацима дала простора да имају оптимистичне прогнозе за будућност, преносе британски медији.

Професор, који је одиграо кључну улогу приликом увођења првог локдауна на острву каже да се и даље може очекивати пораст броја случајева на јесен, јер ће деца кренути у школу. Међутим, верује да више неће бити сценарија у којима умире на хиљаде људи и да се болнице рапидно пуне.

- Опасност и даље није прошла, али мислим да се једначина драстично променила. Вакцине су помогле да се смањи ризик од теже клиничке слике и трагичног исхода - каже Фергусон.

Он је рекао да је оптимистичан и да се нада да ће Велика Британија ускоро моћи да одахне.

- Верујем да ћемо до краја септембра или октобра видети леђа највећем делу пандемије. Ковид је и даље ту, и даље односи животе, али онај главни удар ће бити иза нас - рекао је он.

Изјава Фергусона уследила је након што је број оболелих у Великој Британији у паду шести дан за редом. У понедељак је забележено 24.950 нових случајева, док је 20. јула било регистровано 46,558.

Ипак, бележи се пораст броја хоспитализованих. У понедељак је забележено да је 5.055 пацијената на болничком лечењу у Енглеској. То је пораст од 33 одсто у односу на претходну седмицу, и највећи број хоспитализованих од 18. марта ове године.

Фергусон, који је члан кризног штаба, рекао је да је и даље прерано да се говори какав ефекат ће имати попуштање мера 19. јула.

Како је истакао, то ће се видети тек за неколико недеља.

- Морамо да останемо опрезни, поготово сада када нас очекује више контаката јер ће почети школа и време ће се погоршати - рекао је професор.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)