МИЛИЈАРДЕР МОРА ДА ЛЕЧИ ИНФЛАЦИЈУ: Премијер Либана Наџиб Микати поново прихватио “врућ кромпир”

И. С.

27. 07. 2021. у 19:47

ТРЕЋИ пут у премијерску фотељу Либана седа Наџиб Микати (66), милијардер и бизнисмен, који је владу ове земље већ предводио 2005. и од 2011. до 2014. године.

МИЛИЈАРДЕР МОРА ДА ЛЕЧИ ИНФЛАЦИЈУ: Премијер Либана Наџиб Микати поново прихватио “врућ кромпир”

Фото АП

Либански председник Мишел Аун, именовао је Микатија на захтев главних парламентарних блокова у земљи, укључујући проирански шиитски покрет Хезболах.

Пред старим - новим премијером је "врућ кромпир". Светска банка, назвала је актуелну либанску кризу једном од најгорих депресија модерне историје. Национална валута изгубила је чак 90 одсто вредности!

Микатија чека, најпре, формирање технократске владе, која мора што пре да одговори на најсложенију привредну ситуацију од завршетка грађанског рата 1990. године. Према неписаном правилу о равнотежи у овој вишеверској држави из 1943. године, премијер треба да буде сунитски муслиман, председник хришћански маронит, а председник парламента шиитски муслиман.

Микати потиче из северног лучког града Триполија, из угледне сунитске породице. Дипломирао је на одсеку за бизнис на Америчком универзитету у Бејруту 1980, а похађао је програм летње школе на Харварду и француску пословну школу ИНСЕАД.

Његов старији брат је 1979. године основао арапску грађевинску компанију са седиштем у Абу Дабију која је постала једна од највећих грађевинских компанија на Блиском истоку. Наџиб је са братом 1982. године формирао телекомуникациону компанију "Инвестком". Продао ју је 2006. године јужноафричкој МТН групи за 5,5 милијарди долара. Таха и Наџиб задржали су остале оперативне јединице којима се управља преко Холдинг компаније "М1 груп".

Члан је парламента у Триполију без прекида од 2009. године, а водио је неколико министарстава. Према листи магазина "Форбс", Наџиб је најбогатији човек у Либану, чије се нето богатство процењује на око 2,5 милијарде долара. Његово име довођено је у везу са неколико корупционашких скандала. Државни тужилац је, 2019. године, подигао против њега оптужницу за нелегално богаћење путем субвенционисаних стамбених кредита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)