РУСИЈА СЕ СПРЕМА И ЗА „СУДЊИ ДАН“: Граде авион за случај нуклеарног рата и само од делова из домаће производње!

Novosti online

26. 07. 2021. у 23:19

РУСИЈА ради на новом типу авиона “Судњег дана” који узима у обзир појаву модерних средстава везе и обраде информација, укључујући оне из космоса.

РУСИЈА СЕ СПРЕМА И ЗА „СУДЊИ ДАН“: Граде авион за случај нуклеарног рата и само од делова из домаће производње!

Фото: Архива

Разлог је, како истичу руских експерти, чињеница да док год има нуклеарног оружја нису заустављене казаљке на сату „Судњег дана“.

Рад на новом авиону за командовање трупама у случају нуклеарног рата већ је почео у Вороњежу, саопштио је Спутњику извор из одбрамбено-индустријског комплекса. „Руске Ваздушно-космичке снаге добиће два ваздушна командна пункта на бази Ил-96-400М. Један од њих је у производњи“, саопштио је саговорник, напомињући да у будућности није искључени ни наручивање трећег авиона тог типа.

 

Нови авион за командовање у случају нуклеарног напада

Експерт Руског института за стратешка истраживања Андреј Губин оцењује да је план о таквом типу авиона веома актуелан.

- Командни пунктови који постоје у овом тренутку – а има их неколико различитих врста и модификација укључујући “Звено 3С” служе за највиши ниво, за државни врх и највишу војну команду, за њихов рад у борбеним условима - наводи војни аналитичар.

Губин објашњава да је основ за нови авион Ил-80 који ће бити значајно усавршен и опремљен модернијом опремом. Такође ће бити побољшане његове карактеристике што се односи на домет, који ће бити удвостручен, време патролирања и бољи систем везе.

Члан експертског савета при колегијуму Војно-индустријског комплекса Русије Виктор Мураховски каже да су такви авиони намењени за председника, министра одбране и начелника Генералштаба како би се у случају нуклеарног сукоба обезбедило да се без прекида управља државом, трупама и стратешким нуклеарним снагама.

Радио-комплекс у новом авиону омогућиће да се предају наредбе трупама, укључујући стратешку авијацију, мобилне и подземне ракетне силосе, подморнице-носаче стратешког нуклеарног наоружања у радијусу од 6.000 километара.

Илустрација, Фото: Танјуг

 

 

Компоненте авиона искључиво од руских произвођача

Нови авиони су предвиђени за евакуацију највишег руководства земље и управљање снагама у случају уништавања копнене и сателитске инфраструктуре. Имају могућност допуне горива у ваздуху и током лета их прате ловци. Андреј Губин указује и на још једну предност перспективне летелице.

- У изради новог авиона, колико је мени познато, биће коришћени у потпуности руске компоненте, што ће омогућити да системи везе буду безбедни од непожељног утицаја и за било какво прислушкивање. Ти системи везе склапаће се потпуно аутономно, не зависећи ни од кога - истиче Губин.

Он наглашава да је слична техничка средства неопходно имати у саставу наоружања док год се не зауставе симболичне казаљке на сату „Судњега дана“.

- У догледно време не може се очекивати да свет буде ослобођен нуклеарног оружја које легално поседује пет земаља сталних чланица Савета безбедности УН, али и неке државе које га имају мимо договора о неширењу. Такође, у овом тренутку авион попут овог, са командним пунктовима у ваздуху, имају САД и Русија, будући да је потенцијално могућ глобални сукоб уз примену нуклеарног оружја. А без обзира на све мирољубиве изјаве, без обзира на пораст хуманистичких расположења у свету, док год има нуклеарног оружја присутна је и конфронтација у нуклеарној сфери као и претња од „нуклеарног мрака“ - констатује Губин.

Виктор Мураховски истиче да је потреба за авионом „Судњега дана“ везана за појаву нове генерације средстава везе и обраде информација, између осталог и из космоса. Он прецизира да је реч о новим сателитским типовима везе и системима космичке навигације као што је ГЛОНАСС, а осим тога на располагању су и нова средстава за обраду података што све налаже да се изгради нови командни пункт који би био прилагођен тој новој опреми.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)