"ПУЧ НА ДЕМОКРАТИЈУ": Снимци са протеста у Тунису обишли свет - ситуација све драматичнија (ВИДЕО)

Novosti online

26. 07. 2021. у 13:39

ТУНИС се данас суочио са највећом кризом последњих година, након што је председник сменио премијера и замрзнуо у десетлету демократије након што је председник Каис Саид сменио премијера Хишама Мешишија и замрзнуо парламентарне активности.

ПУЧ НА ДЕМОКРАТИЈУ: Снимци са протеста у Тунису обишли свет - ситуација све драматичнија (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Твитер

Његови противници су тај корак окарактерисали као пуч коме се треба успротивити на улици.

Саид се позвао на устав како би премијера разрешио дужности и суспендовао рад парламента на 30 дана.

Одлука је уследила дан након протеста против владе и највеће странке у парламенту, умерене исламистичке Енахде, због пораста броја случајева короне, економске и политичке нестабилности.

Експерти оцењују да је одлука председника велики изазов за Тунис, 10 година после револуције која је покренула Арапско пролеће и донела земљи демократију, али не и ваљано управљање и напредак, преноси Хина писања страних медија.

Након објаве председника, велике групе људи окупиле су се у Тунису и другим градовима, славећи, док је војска блокирала парламент и државне телевизијске станице.

Председник парламента Рашид Ганучи, челник Енахде рекао је да је одлука председника "пуч на демократију" и покушао да уђе у скупштину како би сазвао седницу, али га је војска зауставила.

- Противим се томе да је сва моћ у рукама једне особе - рекао је 80-годишњи Ганучи испред зграде парламента и позвао Тунижане да изађу на улице као и 2011. и успротиве се томе.

Десетине присталица Енахде сукобило се са Саидовим присталицама испред зграде парламента, размењујући увреде али је полиција спречила већи инцидент.

У главном граду полиција је користила бибер спреј против демонстраната који су бацали камење и узвикивали пароле тражећи да премијер Хишам Мешиши поднесе оставку, а парламент се распусти, пренео је Ројтерс.

Саид је председнички мандат преузео 2019. године након што је у кампањи говорио да ће бити пошаст за корумпиране, неспособне елите.

Одбацује оптуже за пуч и наводи да је делао у складу са Уставом и да је његова одлука реакција на економску и политичку парализу која је каљала Тунис годинама.

- Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис док не спасемо земљу - рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава та преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не буде омогућен нормалан рад институција.

Међутим, према уставу из 2014. године потребан је посебан суд који би пресудио у оваквим споровима између огранака државе. Тај суд због вишегодишњих размирица око тога које судије треба укључити, никад није успостављен.

Две преостале велике странке у парламенту, Срце Туниса и Карама, придружиле су се Енахди у оптужбама да је Саид починио пуч.

Бивши председник Монцеф Марзук који је помогао у надгледању транзиције према демократији након револуције, рекао је да би ово могло да представља почетак клизања у "још гору ситуацију".

Саид је такође суспендовао правни имунитет чланова парламента и најавио да преузима контролу над главним тужилаштвом и додао да ће вратити мир у земљу, преноси АП.

Упозорио је и да ће војска и полиција мецима одговорити на оружане провокације. Саид има широку подршку Тунижана, од исламиста до левичара и то се видело по прославама његових присталица на улицама.

Председник и парламент су изабрани одвојеним гласањем 2019. године, док је премијер преузео дужност прошлог лета.

Због расцепканог парламента где нико нема већину, председник годину дана преговара са Мешишијем, док је земља суочена са економском кризом и неодговарајућом рекацијом власти на пандемију коронавируса.

Према уставу, председник је одговоран само за спољну политику и војску, али после дебакла са центрима за вакцинацију прошле седмице, наредио је војсци да преузме надлежност и над пандемијом.

Мешиши је у међувремену покушао да испреговара нови зајам од Међународног монетарног фонда, али без успеха.

Стотине људи протестовале су и у Гафси, Сиди Бузиду, Монастиру и Набеулу. Углавном млади демонстранти су узвикивали ”Напоље” и позивали на распуштање парламента и превремене изборе. Демонстранти у Сусу покушали су да нападну локално седиште највеће странке у парламенту, умерене исламистичке Енахде.

У Тосуру демонстранти су запалили седиште Енахде.

Тунис је поново увео мере затварања и друге рестрикције због ширења корона вируса јер је међу најтеже погођеним афричким земљама. Пандемија је додатно погодила Тунис који се бори да покрене економију која је угрожена још од револуције 2011. године када је незапосленост почела да расте.

Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника.

Саид је такође укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера како би се вратио социјални мир у земљи, преноси АП.

Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава та преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не буде омогућен нормалан рад институција.

Хиљаде људи окупиле су се у недељу у главном граду Туниса и другим градовима захтевајући да влада поднесе оставку након наглог пораста броја новозаражених ковидом-19, који погоршава и онако лошу економску ситуацију.

Према наводима сведока, стотине људи протестовале су и у Гафси, Сиди Бузиду, Монастиру и Набеулу.

У Тузеуру демонстранти су запалили седиште Енахде.

Тунис је поново увео мере затварања и друге рестрикције због ширења корона вируса јер је међу најтеже погођеним афричким земљама.

Пандемија је додатно погодила Тунис који се бори да покрене економију која је угрожена још од револуције 2011. године када је незапосленост почела да расте.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)