КИНА СЕ ОГЛАСИЛА: ЕУ климатско питање претвара у трговински проблем, биће угрожен економски раст

Танјуг

26. 07. 2021. у 09:36

КИНА је оценила данас да ће план Европске уније о увођењу првог глобаног пореза на угљеник проширити климатски проблем на трговину, чиме ће бити прекршени међународни принципи и угрожени изгледи за економски раст.

КИНА СЕ ОГЛАСИЛА: ЕУ климатско питање претвара у трговински проблем, биће угрожен економски раст

Фото Танјуг/АП

Европска комисија је овог месеца изнела планове о увођењу Механизма за прилагођавање границе угљеника (ЦБАМ) од 2026. године, односно о царини на ЦО2, тако да ће неке компаније које извозе у Европску унију морати на граници да плаћају таксу за робу са интензивним емисијама угљеника током производње, као што је нпр. челик.

- ЦБАМ је у основи једнострана мера којом се питање климатских промена шири на трговински сектор. Она крши принципе Светске трговинске организације (СТО) и озбиљно ће поткопати узајамно поверење у глобалној заједници и изгледе за економски раст - рекао је портпарол Министарства за екологију и животну средину на брифингу за медије Љу Јоубин, преноси Ројтерс.

Он је поновио став Кине да би одговор сваке земље на климатске промене требало да узме у обзир ниво њеног економског развоја, те да ће ЦО2 царина озбиљно наштетити спремности и способности земаља да решавају тај проблем.

Као водећи светски произвођач индустријских сировина, попут челика и цемента, Кина би могла највише да трпи од програма пограничних царина, навели су истраживачи Центра за индустријски развој и управљање животном средином са Универзитета Цингхуа у једном раду објављеном у мају.

Додали су, међутим, да ће тај утицај с временом ишчилети и да нема доказа да ће царина дугорочно имати негативан утицај на развој Кине.

Кинеска компанија Гвотаи Јунан Фјучерс објавила је у коментару поводом плана Брисела да би погранични порез на ЦО2 могао да подстакне Кину да референтне цене ЕУ на угљеник узме као базу у свом националном систему трговања емисијама.

Од када је 16. јула покренута, кинеска дуго очекивана шема трговине емисијама, забележен је укупан обим трговине од 4,83 милиона тона по просечној цени од 51,7 јуана (6,8 евра) по тони. Поређења ради, просечна цена на тржишту угленика у ЕУ је већа од 50 евра, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)