БУРНО У НЕМАЧКОЈ: Могуће увођење ограничења за невакцинисане - политичари се не слажу

Танјуг

26. 07. 2021. у 01:00

НЕМАЧКИ политичари широм политичког спектра критиковали су данас упозорење Хелгеа Брауна, шефа кабинета канцеларке Ангеле Меркел, да ће можда бити неопходно увести ограничења за невакцинисане људе ако број заражених од ковида 19 порасте у наредним месецима.

БУРНО У НЕМАЧКОЈ: Могуће увођење ограничења за невакцинисане - политичари се не слажу

Фото: Депоситпхотос

То питање је поделило чак и припаднике Хришћанско-демократске уније канцеларке Меркел, пренео је АП.

Армин Лашет, кандидат који би требало да замени Ангелу Меркел, рекао је да се засад противи било каквим формалним или неформалним захтевима везаним за вакцине.

- Не верујем у обавезне вакцинације и не верујем да би требало да вршимо индиректни притисак на људе да се вакцинишу - рекао је он у интервјуу немачкој телевизији ЦДФ.

И други званичници сличног су мишљења.

Гувернер Баден-Виртемберга Винфрид Кречман, члан Зелених, приметио је да би делта варијанта и друге које би могле да се појаве могле да учине захтеве за вакцинацијом привлачнијим.

Он је истакао да не може да одбаци могућност обавезне вакцинације за сва времена.

- Наравно да су нам потребни подстицаји да бисмо постигли највећу могућу стопу вакцинације - рекао је Марко Бушман, вођа парламентарне групе Слободних демократа за новинску групу РНД.

Ипак, рекао је он, ако је истина да невакцинисани људи који су тестирани или су се опоравили од вируса не представљају већу опасност од вакцинисаних, наметање таквих ограничења невакцинисанима представљало би кршење њихових основних права.

Ролф Муцених, шеф посланичке групе Социјалдемократа, рекао је за РНД да би политичари требало више да се фокусирају на вакцинацију грађана који то желе него на кажњавање невакцинисаних.

Хелге Браун, шеф кабинета немачке канцеларке, упозорио је раније да би рестрикције према невакцинисаним људима могле постати неопходне, ако број новозаражених од короне буде знатније повећан наредних месеци.

Браун, ипак, како је рекао за Билд ам Зонтаг, не очекује још једно закључавање у Немачкој због ковида-19.

Он је навео да би невакцинисанима могао бити забрањен улазак у ресторане, биоскопе и на стадионе.

Браун је истакао да је вакцинација важна како би се људи заштитили од опаке болести, као и због тога што ће "вакцинисани људи дефинитивно имати више слободе од оних који то нису".

Шеф кабинета немачке канцеларке казао је и да је таква политика легална, с обзиром на то да "држава има одговорност да заштити здравље својих грађана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)