ВЕЛИКЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НАТО И САВЕЗНИКА: Америка пребацила војску и хеликоптере у суседство Русије

Новости онлајн

24. 07. 2021. у 19:23

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе пребациле су у Грузију неколико стотина војника и хеликоптера „Блек хоук“ из ваздухопловне базе „Рамштајн“ у Немачкој ради учешћа у мултинационалним војним вежбама „Агилан дух“ (Agile Spirit 2021), саопштила је прес-служба грузијског Министарства одбране.

ВЕЛИКЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НАТО И САВЕЗНИКА: Америка пребацила војску и хеликоптере у суседство Русије

Фото: ЕПА

- Уочи званичног отварања војних вежби војници и војна техника различитих земаља стижу у Грузију ваздушним и морским путем. На теретном броду 'Обирикс' у луку Поти у Грузији већ су стигли из Румуније оклопни хамери (HMMWV) који припадају 173. пешадијској бригади војне полиције САД, као и различите врсте логистичке опреме - наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, хеликоптери ће учествовати у вежбама у делу који се односи на пружање медицинске помоћи и евакуацију.

Раније је Министарство одбране Грузије саопштило да ће се годишње војне вежбе „Аџајл спирит“ одржати у земљи по десети пут од 26. јула до 6. августа.

У вежбама ће учествовати око 2.500 војника из 15 земаља – Грузије, САД, Естоније, Немачке, Летоније, Литваније, Румуније, Пољске, Шпаније, Турске, Украјине, Велике Британије, Канаде, Италије и Азербејџана.

Америка ће послати око 700 војника на вежбе у Грузију, преносе медији.

Према саопштењу грузијског Министарства одбране, циљ војних вежби је „унапређење оперативне компатибилности између оружаних снага земаља које учествују и јачање регионалне сарадње у области безбедности".

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)