ПРОГЛАШЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Авганистанске снаге најавиле велике војне операције

Новости онлајн

24. 07. 2021. у 17:44

АВГАНИСТАНСКЕ власти, суочене са офанзивом талибана које већ два месеца нису успеле да сузбију, прогласиле су полицијски час.

ПРОГЛАШЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Авганистанске снаге најавиле велике војне операције

Фото: AP Photo

Полицијски час проглашен је на целој територији, осим у три провинције, укључујући и Кабул.

"Како бисмо зауставили насиље и ограничили кретања талибана, полицијски час је проглашен у 31 провинцији, од укупно 34 у земљи, саопштило је министарство.

Полицијски час ће бити на снази од 22:00 до 04:00 сата. Побуњеници су започели офанзиву на авганистанску војску крајем маја, када је било у току повлачење међународних снага из Авганистана, које се завршило и вец́ина од 9.500 страних трупа напустила је земљу.

Талибани су освојили велике делове сеоских подручја и тврде да контролишу 90 посто авганистанских граница где воде офанзиву, са Таџикистаном, Узбекистаном, Туркменистаном и Ираном.

Владине снаге до сада су пружале мали отпор и контролишу само главне путеве и престонице провинција.

После тродневног мира на терену током муслиманског празника Рамазанског бајрама, авганистанске снаге најавиле су да од петка започињу велике војне операције у 15 провинција за сузбијање талибана.

Дописник Франс Преса извештава да је у току владина офанзива на јужну провинцију Кундуз.

Министарство одбране саопштило је у петак да је војска успела да поврати важан округ западне провинције Херат на граници са Ираном.

Сједињене Државе, које су се повукле из Авганистана после 20 година, пружиле су ваздушну подршку редовној војсци. Талибани су америчке ваздушне нападе назвали "варварским".

- Жестоко ћемо бранити своје територије и нећемо бити у одбрани ако непријатељ жели рат - упозорио је портпарол талибана Забихулах Муџахид.

Жестоко је негирао оптужбе владе Кабула да су талибани починили насиље над цивилима у округу Спин Болдак на граници са Пакистаном.

Откако су САД најавиле коначно повлачење из Авганистана за 20 година након 2020. године, талибани желе да делују умереније и кажу да желе "политички" споразум да окончају рат.

Међутим, међуавганистански преговори започети у септембру 2020. у Дохи су у застоју и нова рунда је завршена 18. јула без резултата. Влада у Кабулу и талибани криве једни друге за неуспех разговора и обе стране тврде да желе мир.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)