"БОМБАРДУЈТЕ КУБУ, КАО И СРЈ!?" Захтев америчком председнику од градоначелника Мајамија Франсиса Суареза

И. СТАНОЈЕВИЋ

23. 07. 2021. у 21:11

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена требало би да бомбардује Хавану или организује пуч да би "ослободила" кубански народ од руководства које га држи заточеног, поручио је Франсис Суарез, градоначелник Мајамија, иначе, Кубанац рођен на овом карипском острву.

БОМБАРДУЈТЕ КУБУ, КАО И СРЈ!? Захтев америчком председнику од градоначелника Мајамија Франсиса Суареза

Градоначелник Мајамија Франсис Суарез / Фото ЕПА

Суарез образлаже да би Бајден тиме учинио за Кубанце исто што су његови претходници за друге народе, наводећи Панаму, Авганистан и Југославију!

"Хуманитарно бомбардовање" које заговара Суарез, коинцидирало је са Бајденовим увођењем нових санкција кубанском министру безбедности и јединици специјалних снага МИП због наводних кршења људских права током сузбијања скорашњих антивладиних протеста хиљада Кубанаца против економске кризе која је довела до несташице основних производа и до нестанка струје.

Америчко министарство финансија саопштило је да су санкције изречене целој јединици безбедности МИП и генералу Алвару Лопезу Миери, министру Револуционарних оружаних снага, осуђујући га као вођу ентитета "чији су припадници озбиљно кршили људска права".

Овај потез, први је конкретан корак администрације Џозефа Бајдена на кубанску комунистичку владу, пошто су амерички посланици и кубанска америчка заједница позивали Бајдена да покаже већу подршку највећим протестима који су погодили острво у последњих неколико деценија, пише британски дневник "Гардијан". Брзина којом је администрација креирала нове санкције сигнализира да је мало вероватно да ће Бајден ублажити амерички приступ Куби, истичу аналитичари.

- САД ће и даље санкционисати појединце одговорне за угњетавање кубанског народа - поручио је Бајден, истичући да је "то само почетак". Прошле су деценије откако је Вашингтон увео Куби прве санкције, па је питање какав "почетак" следи после толико година.

Сенатор са Флориде, Марко Рубио, међутим, изражава сумњу у ефикасност ових мера будући да су, како је рекао, "многи кубански политичари већ под притиском одређених санкција а да је и читав народ практично под ембаргом".

Кубански шеф дипломатије Бруно Родригез објавио је на свом твитер-налогу да одбацује санкције као "неосноване и клеветничке" и позвао САД да примене такве мере на сопствену евиденцију "систематских репресија и полицијске бруталности".

Амбасадор Кубе у Београду, Густаво Триста дел Тодо изјавио је да "би војна интервенција на Куби била нови Вијетнам и да то САД не желе".

"ХАВАНА СИНДРОМ" КОД АГЕНАТА ЦИА

АМЕРИЧКА обавештајна агенција ЦИА је саопштила да је у њеним редовима уочено оболевање од мистериозног "хавана синдрома", од ког се од 2016. године разболело неколико стотина људи у америчкој влади и међу дипломатама. Америчке и канадске дипломате у Хавани, али и у другим деловима света, жалиле су се на симптоме који су се манифестовали вртоглавицом, губитком равнотеже, слуха и анксиозношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)