МАЂАРСКА ГЕЈ ПАРАДА: Прајд у Будимпешти биће протест против новог закона

Танјуг

23. 07. 2021. у 22:30

ПАРАДА поноса у Будимпешти биће протест због закона против хомосексуалаца, кажу организатори скупа који очекују велики одзив у суботу, када ће бити обележен крај месеца поноса.

МАЂАРСКА ГЕЈ ПАРАДА: Прајд у Будимпешти биће протест против новог закона

Фото П. Митић

Последња парада поноса у Будимпешти која је била 2019. године окупила је 20.000 људи, док организатори кажу да ће овогодишњи прајд имати много више људи, преноси Гардијан.

Суботња парада поноса у Будимпешти биће "прослава, али и протест", рекли су организатори, док се мађарска ЛГБТ заједница припрема за скуп упркос ескалацији анти-хомосексуалне владине кампање.

 - У друштву постоји велико негодовање због онога што се догађа - рекла је једна од организаторки.

Раније овог месеца на снагу је ступио закон којим се забрањује приказивање ЛГБТ тема деци, што има импликације на образовање, уметност и забаву у земљи.

Из ЛГБТ заједнице кажу да ће пред парламентарне изборе наредног пролећа, који ће бити тесни, влада Виктора Орбана настојати да ојача своју конзервативну базу анти-ЛГБТ кампањом.

За разлику од Пољске, анти-ЛГБТ реторика раније није била главни део платформе Орбанове владајуће странке Фидес, чија је кампања током последњих пет година углавном била усмерена на супротстављање миграцијама.

 - Потребна им је нова група која ће бити омражена, а мислим да не постоји ниједна друга влада у Европи, чак ни у Пољској, која тако отворено подстиче мржњу према људима као ова влада - рекао је Мате Данијел Сабо, из Мађарске уније за грађанске слободе.

У среду је премијер Виктор Орбан најавио референдум који ће поставити пет водећих питања о томе да ли Мађари желе да њихова деца буду "заштићена" од ЛГБТ садржаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)