"БРИСЕЛ НАПАО МАЂАРСКУ": Премијер Виктор Орбан о захтеву ЕУ да се промени закон о дечјој заштити

Д. Д. С.

23. 07. 2021. у 15:14

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан оценио је да је "Брисел напао Мађарску", током данашњег интервјуа за државни радио, додавши да је зато био неопходан референдум који се тиче дечје заштите. Орбан наводи да је у документу послатом мађарској влади Европска комисија захтевала да Будимпешта промени закон о дечјој заштити.

БРИСЕЛ НАПАО МАЂАРСКУ: Премијер Виктор Орбан о захтеву ЕУ да се промени закон о дечјој заштити

Фото: John Thys, Pool Photo via AP/Јутјуб/M F P

- Иако су породична и дечја права национална питања, "Брисел је ставио огроман притисак на нас. Они ће вас уценити, претиће вам, покренуће разне процедуре, касниће са исплатама, али се не можемо предати јер је будућност наше деце у питању - поручио је Орбан. Премијер Мађарске каже да "сама влада неће бити довољно јака у тој борби", као и да им је потребна подршка "сваког Мађара." Он је подсетио да је слично било када се говорило о квотама за пријем миграната.

- Влада ту није могла да се одупре, али су мађарски гласачи заштитили Европу од обавезног распоређивања миграната по земљама - казао је. Према Орбановим речима, "Брисел жели да Мађарска дозволи активистима ЛГБТ да уђу у школе, а Европска комисија мисли да ће нека права у школи претходити правима родитеља".

- Европска унија очекује да ће допринети идеалу европске слободе, али деца нису део слободе одраслих и то није питање слободе, већ дечје заштите. Они желе да нам одузму могућност да едукујемо децу. Можда је на Западу другачије, али едукација мађарске деце је на Мађарима - оцењује Орбан. Мађарска има право на средства за опоравак (од пандемије) из ЕУ, каже Орбан.

- Они могу да одуговлаче, али не могу да их блокирају, тако да је влада одлучила да унапред финансира програме које је Брисел већ одобрио. Платићемо за те пројекте, било да добијемо новац од Брисела или не - казао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)