ЛАШЕТ "КРУНИ" КРЕДИТ АНГЕЛЕ: Демохришћани у вртоглавом паду рејтинга док њихов канцеларски кандидат ниже скандале

И. СТАНОЈЕВИЋ

22. 07. 2021. у 23:09

БРУКА за бруком, скандал за скандалом, као на покретној траци вукли су се "репови" за Армином Лашетом, канцеларским кандидатом немачких демохришћана, који би, у септембру могао да наследи Ангелу Меркел.

ЛАШЕТ КРУНИ КРЕДИТ АНГЕЛЕ: Демохришћани у вртоглавом паду рејтинга док њихов канцеларски кандидат ниже скандале

Ангела Меркел са Армином Лашетом после великих поплава / Фото АП

Имао је овај премијер покрајине Северне Рајне-Вестфалије разне политичке гафове, али је смејање док се председник Франк-Валтер Штајнмајер којим се обраћао пострадалима од катастрофалних поплава било без преседана.

Лашет је већ раније зарадио надимак "тефлонски политичар", јер се све од њега одбија, свака срамота склизне без последица. Овога пута брука се залепила да остане. Немачка нација једва да се и пита о чему ли је говорио демохришћански канцеларски кандидат па му је било толико смешно. Ова га сенка прати већ данима и остаће ту све до парламентарних избора, 26. септембра, истичу аналитичари.

А, њима се не пише добро ни Лашетовој партији, али ни Зеленима, чија се кандидаткиња Аналена Бербок, у старту винула небу под облаке па је већ изгледало да ће после Ангеле, бити Аналена. Најјача и деценијама владајућа Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) нема ни трећину бирачког тела, једва око 28 процената, кажу најновије сондаже јавног мњења. После ње су Зелени, који у овом тренутку имају 19 одсто.

Домаћи медији констатују: шта ће бити после избора крајње је неизвесно. Оно што се сигурно зна, то је да неће бити сигурности. Оне, коју је пуних 16 година и Немцима, али и Европи пружала Меркелова. А извесно је и да две главне странке, ЦДУ и СПД (Социјалдемократска партија) неће моћи комотно да формирају владу.

Само 26 одсто Немаца, наиме, верује да је Лашет, добар менаџер у време криза, показало је најновије истраживање које је наручио угледни дневник "Шпигл". Према анкети, први показатељ како ће катастрофа можда утицати на септембарске изборе је податак да 41 одсто Немаца сматра да је Лашетов изазивач социјалдемократа и министар финансија Олаф Шолц добар менаџер у време криза, иако његова странка има подршку само 16 осто бирача.

Лашета, који је и шеф Демохришћанске странке, као да цела ситуација нимало не забрињава. Поједини немачки медији пишу да је то вероватно последица "тефлонског" става, односно, девизе: "Ма шта урадио, сутра је нови дан".

У том стилу, у четвртак је најавио да ће покрајина на чијем је челу обезбедити 200 милиона евра за пострадале у поплавама које су више од 170 Немаца коштале живота. Берлин ће, према претходним најавама, ту суму дуплирати, па ће грађанима бити исплаћено 400 милиона, како Лашет обећава, што је пре могуће, по хитној процедури. Да се спасе шта се спасти може... И у кућама пострадалих и у ЦДУ која се спрема на изборе за мање од месец дана, са никада нижим рејтингом.

СИН ЗАРАЂИВАО НА МАСКАМА

ЈЕДАН од "бисера" Армина Лашета новијег датума је уносан дил са маскама за заштиту од вируса корона који је склопио његов син Јоханес, као инфлуенсер. Онда је тата, уговором "тешким" 38,5 милиона евра, за потребе Северне Рајне-Вестфалије најпре наручио неколико милиона заштитних кецеља, а онда још десетине милиона маски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)