ОРБАН ПИТА МАЂАРЕ О ГЕЈ ПРОПАГАНДИ: Трвења између Брисела и Будимпеште око реформи прете да затворе мађарској европске фондове

И. С.

22. 07. 2021. у 22:47

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан најавио је референдум о питањима заштите деце од ЛГБТ пропаганде.

ОРБАН ПИТА МАЂАРЕ О ГЕЈ ПРОПАГАНДИ: Трвења између Брисела и Будимпеште око реформи прете да затворе мађарској европске фондове

Виктор Орбан / Фото АП

То је одговор Будимпеште на притиске из Брисела због мађарског закона о заштити најмлађих којим се не дозвољава улазак ЛГБТ активиста и сексуалне пропаганде у обданишта и школе.

- Мађарски закони не дозвољавају сексуалну пропаганду у вртићима, школама, на телевизији, као ни у рекламама - поручује Орбан у видео-снимку, објављеном на "Фејсбуку", док Јудит Варга, министарка правосуђа, додаје да Европска комисија "уцењује" Будимпешту ставом Европске комисије да је реч о дискриминацији припадника ЛГБТ заједнице.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс оптужио је Орбана да "у Мађарској постоје системски проблеми са владавином права" и запретио да је Европска комисија спремна да употреби сва средства да заштити демократију у овој чланици. Трвења на релацији Будимпешта - Брисел могла би да ескалирају у правцу затварања фондова ЕУ за Мађарску док ова земља не спроведе тражене реформе.

У Европском парламенту све су гласнији они који због штетног понашања неких чланица траже реперкусије. Парламент је чак запретио тужбом и самој Европској комисији ако се не покрену правни механизми који би завршили смањењем средстава за чланице које се огреше о правне одредбе ЕУ.

Орбанов шеф кабинета, Гергељи Гуљаш, међутим, поручује да "за Мађарску постоји много више аргумената у корист чланства ЕУ, него против ње, и да је придруживање ЕУ било у националном интересу и тако треба да остане", али додаје да је Мађарска веровала да има право да коментарише и доноси одлуке о себи и питањима у којима није предала овлашћења институцијама ЕУ. А Габор Бодиш, новинар из Будимпеште, недавно је прокоментарисао да би Орбан могао да распише и референдум о иступању Мађарске из ЕУ, "уколико процени да је у Бриселу исувише критика на његов рачун".

СПОРНИ И ИСТОПОЛНИ БРАКОВИ

МАЂАРСКИ Фидес је, као и владајућа Партија права и правде у Пољској, под званичном истрагом ЕУ због сумње на кршење европских правних стандарда. Ни Мађарска, ни Пољска не дозвољавају геј бракове, а у обе земље постоје законе које ЛГБТ паровима забрањују усвајање. У мађарском Уставу брак се дефинише искључиво као заједница мушкарца и жене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)