БЕЗ "КОРОНА ПРОПУСНИЦЕ" - ЗАТВОР: У Француској почеле да се примењују најстроже мере за сузбијање пандемије ковида у целој Европи

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

21. 07. 2021. у 23:09

РЕДОВИ испред базена, музеја и биоскопа од среде су нова реалност у ковид-свакодневици Француза, после ступања на снагу прве фазе увођења санитарне пропуснице.

БЕЗ КОРОНА ПРОПУСНИЦЕ - ЗАТВОР: У Француској почеле да се примењују најстроже мере за сузбијање пандемије ковида у целој Европи

Фото АП

Две вакцине, негативан тест стар највише 72 сата или потврда о прележаној болести не старија од шест месеци, потребни су за улазак у позориште, сале за конференције и концертне, спортске дворане и богомоље.

Уз ишчитавање "кју-ар" кода мора да се покаже и лична карта. Неки објекти су опустели, јер сви још нису прибавили потврде. А све ће постати још строже од 1. августа, када на ред дођу и тржни центри, ресторани, кафићи, аутобуси, возови, авиони. Без вакцине, практично, неће моћи да се води нормалан живот.

Првих недељу дана увођења санитарне пропуснице биће педагошког карактера, а онда ће кренути да пљуште казне. Глоба за појединце износи 1.500 евра, а за фирме 7.500. Трећи прекршај заредом повлачи казну и до 9.000 евра и годину дана затвора за појединце, а до 45.000 евра и годину иза решетака за одговорне у фирмама које пусте да уђе некога с неисправном пропусницом.

За то време, делта сој је постао доминантан у земљи. То је резултирало значајним повећањем броја новозаражених, па је у среду у Јелисејској палати одржан нови Савет одбране, посвећен овој теми. Премијер Кастекс се после тога обратио јавности, саопштивши између осталог да четврти талас добија на снази.

Према његовим речима, зараза се повећала за 140 одсто у односу на претходну седмицу.

Међу 18.000 инфицираних дан раније, 96 одсто је било оних који се нису вакцинисали.

Што се тиче санинтарне пропуснице, Кастекс је нагласио да се она неће примењивати у образовном систему, али је истовремено рекао да ће адолесценти од 12 до 17 година моћи да се цепе и у школама. Најмлађима је одобрен и период до краја септембра да се вакцинишу, пре него што и за њих почне да важи санитарни документ.

Нови циљ власти је да се у земљи са 67 милиона становника до краја августа бар једном дозом цепи 50 милиона. До среде је у Француској прву дозу вакцине примило 38 милиона људи, што је око 56 одсто укупне популације, а другу 31 милион, односно око 46 одсто.

"УЗДРЖИТЕ СЕ и ОД РАЗГОВОРА!"

НОВИ Јужни Велс бори се са најтежим таласом ковида ове године, а шефица здравства те најнасељеније аустралијске државе, Кери Чант, саветовала је суграђанима да не причају једни са другима како би се спречило ширење вируса!? Пошто је у уторак потврђено 78 нових случајева заражених короном и један смртни исход, Чантова је изјавила да би Аустралијанци требало да се уздрже од разговора, чак и ако носе маске и ако су вакцинисани. "Иако је конверзација у људској природи, нажалост, сада није време за то", рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)