АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ПРИЗНАО: Говорио о инцидентима у Црном мору, па саопштио - Руси су професионални

Новости онлине

21. 07. 2021. у 09:54

ПРЕСРЕТАЊЕ америчких и НАТО војних авиона и бродова од стране Русије углавном је безбедно и професионално, признао је командант морнарице САД у Европи и Африци, адмирал Роберт Берк.

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ПРИЗНАО: Говорио о инцидентима у Црном мору, па саопштио - Руси су професионални

Фото: Јутјуб/U.S. Navy/Nigel Woolley

- Те акције су све у свему безбедне и професионалне, упркос чињеници да имају за циљ застрашивање потенцијалног противника - истакао је командант, коментаришући случајеве када руски бродови и авиони пресрећу и прате НАТО снаге.

Говорећи о ситуацији у Црном мору, Берк је приметио да „руски бродови стално прате“ снаге САД и НАТО-а, као и партнере Вашингтона који делују у овом региону.

Истовремено, адмирал је изразио мишљење да у таквим случајевима свеједно постоји висок ризик од инцидената, укључујући и оне који би могли да резултирају великим последицама.

- Када јуришни авион прелети директно изнад разарача на висини од 30 метара, командант брода на сопствени ризик одлучује да ли се та летелица спрема за напад или не. Могло би да се тврди да нас Руси провоцирају како бисмо пуцали први. Нећемо то чинити ако не буде провокација. Али такође нећу молити своје официре да они примају први ударац у вилицу. Тако да овде постоји тактички ризик, и он би могао да резултира стратешким проблемом и то је велики разлог за забринутост због повећане агресивности - изјавио је Берк на онлајн-семинару који је одржао Меморијални фонд америчке морнарице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)