НАРЕЂЕНА МОБИЛИЗАЦИЈА, РУСИ УКОПАВАЈУ ТЕНКОВЕ НА ГРАНИЦИ: Резервисти дигнути на ноге, креће њих 20.000! (ВИДЕО)

Novosti online

20. 07. 2021. у 21:40

ОКО 50 тенкова и друге војне опреме из руских војних база у Таџикистану, стационираних код Душанбеа и Бохтара, пребачено је на полигон Харб-Мајдон.

НАРЕЂЕНА МОБИЛИЗАЦИЈА, РУСИ УКОПАВАЈУ ТЕНКОВЕ НА ГРАНИЦИ: Резервисти дигнути на ноге, креће њих 20.000! (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/ТВ Звезда

Полигон се налази на авганистанској граници. Тенкови Т-72 укопали су се и заузели обрамбене позиције, пише московски лист "Комерсант".

Русија је након одлуке САД и НАТО да се повуку из Авганистана те напредовања талибана на свим правцима објавила да ће заштитити своје савезнике и спречити могући рат или утицај талибана на државе Средње Азије које граниче с том земљом, а Москва их сматра сфером свог утицаја.

Таџикистан је у склопу војног проруског савеза ОДБК (Организација договора о колективној безбедности) затражио војну помоћ због напетости у Авганистану.

Осим тога, председник Таџикистана Емомали Рахмон објавио је, засад, делимичну мобилизацију резервног састава војске и на границу послао још око 20 хиљада резервиста. Русија користи ситуацију па је појачала своје војно и политичко присуство у Таџикистану и целој регији.

Ових дана у Узбекистану, у Сурхандаринској области, руска и узбекистанска војска почеће војне вежбе уз јужну границу с Авганистаном, а почетком августа већ су најављене и руско-узбекистанско-таџикистанске војне вежбе.

Последњих дана многи Авганистанци, међу којима је и пуно војника лојалних власти у Кабулу, пред налетом талибана траже уточиште у Таџикистану, што изазива избегличку и хуманитарну кризу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је помоћ "средњоазијским савезницима", али уз опасност од талибана и утицаја Исламске државе, рекао је како се уз "радикално исламску опасност" повећава и "наркоопасност".

Наиме, Таџикистан је на путу авганистанског опијума, а то је талибанима један од главних извора финансирања.

Лавров повлачење америчких снага из Авганистана проглашава "америчким поразом и фијаском", а на спекулације о могућој руској интервенцији двосмислено је рекао како је "одговор на то питање очигледан".

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)